Ofertovet

Наръчник за стопани: Сърдечен червей

Наръчник за стопани: Сърдечен червей

   Сърдечен червей, това е паразитно заболяване. Причинява се от нематод (кръгъл червей) наречен Dirofilaria immitis. Среща се предимно при кучета и много по-рядко при котки.

   Тъй като се предава чрез ухапване от комар, сърдечният червей има сложен жизнен цикъл. Случаите на заболели животни у нас се увеличават въпреки наличието на ефективни профилактични лекарства. През 1974 г. в Съединените щати се създава т. нар. American Heartworm Society с цел изучаване на това заболяване. Благодарение на дългогодишния си труд, са създали златни стандарти в областта на лечението и диагностиката на заболяването. Те си партнират с лекари и неправителствени организации по цял свят, новооткритията се обсъждат на симпозиуми на всеки три години. Благодарение на техния труд и спонсорите им - всеки може безплатно да намери информация за лечение, профилактика и диагностика на сайта им - опростена или в пълен вариант.

   Ето каква е цялата драма:
  Ако комар ухапе заразено животно, заедно с кръвта му поема и микроскопичните ларви на сърдечния червей. Те узряват набързо в комара и следващата жертва на този комар получава освен пъпка от насекомото - и доза ларви в кръвта си. В следващите 6 месеца те порастват, стигат до белодробните артерии и дясната сърдечна камера - животното има дирофилария. Там червеите не стоят диван чапраз, а дебелеят и пречат. Дирофиларията пречи на кръвта да се движи, на сърцето да работи, на кучето ви да живее нормално и не спира да прави нови и нови бебета - малки микрофиларии. Те се шляят безсцелно из кръвта и заразяват следващия неподозиращ комар. 

   Кучето (или рядко котката) не могат да тичат дълго без да се уморят, посиняват и кашлят при игра. Накрая могат да умрат от сърдечна недостатъчност. Лечението продължава около 1 година, скъпо е, има рискове. Понякога трябва и хирургична операция, за да се извадят гадинките от сърцето на кучето плюс една кофа лекарства.

   Според едно малко проучване в САЩ, около 70 % от собствениците на кучета им дават лекарства за предпазване от дирофилариоза (сърдечен червей) и само 1% дават лекарство на котката си. Сред тези, които не дават лекарствата трите най-главни причини да пропускат дозата на домашния си любимец са:

   Това означава, че “цената” не е сред 3-те най-главни причини - логично, тя е доста ниска в днешно време - около 10 лв. на месец за едно хапче. Главните причини да оставят тази дупка в защитата на животните си, са породени от липсата на информация. Проучено е доколко са запознати със заболяването, какво правят вкъщи и какво е отношението им към медицинските съвети. Участвали са хора от всички прослойки на обществото в два различни града в щата Флорида. Въпреки малкия брой на участниците в проучването, става ясно, че стопаните не са достатъчно добре запознати с биологията и риска от разпространението на това заболяване. Около 40 % от стопаните на кучета  не знаят, че сърдечният червей се предава от комари. Повечето от тях не осъзнават, че съдовете за вода на двора са местата, където комарите се множат - детския басейн, саксиите с цветя, шадраванчето на съседите. Ако дават профилактични лекарства, то е защото ветеринарният лекар им е казал, че така трябва. А защо трябва … не са питали или не са разбрали.

   Повечето от нас получават ветеринарни познания директно то лекарите на животните си. По време на обикновен преглед няма време за пълна лекция на тема: “Всичките опасности, които дебнат зад всеки ъгъл - подробно”. За да ни научат на повече неща, ветеринарните лекари често държат един куп брошурки в офиса си. По всичко личи, че е доста полезно да си вземем от тези подпалки за печка за вкъщи. А може и да им хвърлим по едно око, преди да ги ползваме по предназначение. Току-виж вътре пише нещо важно. 

Източник: American Heartworm Society, cliniciansbrief.com 

С. Зефирова
1451

КоментариСвързани статии

Сподели !