Ofertovet

Целогодишно обезпаразитяване ли?

Целогодишно обезпаразитяване ли?

  Аз си спомням доброто старо време, когато зиме нямаше комари и кърлежи, нямаше мухи, а на бълхите им беше много, много студено. Кога отмина то? Наистина, говори се за някакво глобално затопляне, ама чак до там ли стигнаха нещата? Уви - да.

  В днешно време последният комар се появява някъде през късен ноември, а последният кърлеж около Коледа. Би следвало поне януари и февруари да сме свободни от насекоми, но става практика да водим животинките си до ветеринарния кабинет, за да извадят някой мършав кърлеж още в началото на януари.

  Наистина през зимата, колкото и издръжливи да са станали насекомите и колкото и да се е променил климата, все пак са по-малко на брой хапещите твари. Вярно е, че няма рояк от комари, които да изпият кръвта на кучето, котката, заека или хамстера ви. Ала това е само за заблуда на противника. Крият се, не са изчезнали.

Чудите ли се защо да си правите труда да обезпаразитявате?

  1. Надали от едно-две ухапвания ще им стане нещо, нали?
    Да, ама не. Ако трябва да сме честни - алергичните реакции към бълхи и комари изобщо не са рядкост. Понеже по-рядко се случва на пухкавата ви топка козина и лиги да я ухапе някой кръвопиец, е по-вероятно това да я алергизира. Затова бездомните животни, пълни с бълхи, да не се чешат до кръв. И те са свикнали да ги сърби, и имунната им система е свикнала - притъпила се е. Вие, като разумни собственици, не можете да оставите една шепа бълхи да се разхождат по кучето ви, нали? Та те пренасят тении и чума!

  2. Само малко ще ги сърби и ще им мине.
    Де да беше така. Ако няколко сърбящи пъпки от комари бяха единствения ни проблем, нямаше да се борим с тях. Ако мухите, бълхите и кърлежите не пренасяха паразити, щяхме да живеем в хармония. Най-важните болести и паразити, за които трябва да се тревожите са:

  3. На никого не пречи, че кучето ми се чеше.
    Действително, кучето не пречи на никого с чесането си. Ала ако е заразено от някоя преносима болест то става заплаха за околните. Тогава вече е проблем за тях.  

  Представете си как някой киха и кашля в автобуса без дори да си сложи ръката пред устата - пълен ужас! Ще разболее целия автобус. А същото е и с вашето куче, когато се разболее от някоя заразна болест. То пръска зарази наоколо и няка мой да му сложи ръка пред устата.

4150

КоментариСподели !