Ofertovet

Задържане на млечните зъби

Задържане на млечните зъби

  Млечните зъбки на малките породи кучета могат да създадат много проблеми. При породи като йоркширски териер, чихуа-хуа и дори при някои котки млечните зъби не падат сами.

  Нерядко се налага те да се отстранят хирургично.

  Задържаните млечни зъби могат станат причина за развиване на гингивит, кариеси, рани в устната кухина и изкривяване на захапката.

  Как се различават млечните от постоянните зъби?

  Млечните зъби са много по-тънки и естествено по-малки от постоянните. Всъщност могат да пъдат по-опасни от големите здрави зъби на едно  възрастно куче, защото са много по-остри. Те са като иглички. Разбира се, захапката на малките кученца и котенца не е толкова страшна, колкото на порасналите, но имайте предвид колко са остри, когато си играете.

  Кога трябва да пораснат и да се сменат зъбите?

  Кучетата имат 28 млечни зъба и цели 42 постоянни. Всички млечни зъби поникват до 9-та седмица, а до 9-ти месец се сменят с постоянни. Котките са с по-скромните 26 млечни на 30 постоянни. Млечните пробиват до 60тия ден и би трябвало да за заменени до 7-мия месец.

  Броят на зъбите може да варира индивидуално. Млечните зъби са резци, кучешки зъби и предкътници, няма млечни кътници.

  Защо е проблем задържането на млечни зъби?

  Постоянните и млечните зъби израстват съвсем близо - между тях може да се задържи храна, което да доведе до образуване на кариеси или възпаление на венците. Възможно е захапката или самата зъбна редица да се изкривят, така че дъвченето на храна да стане изключително трудоемко. Ако целите да печелите конкурси и състезания, допълнителните зъби ще намалят оценката на вашия четириног претендент. Неправилната захапка също пречи на правилното хранене, с това се увеличава вероятността за всякакви инфекции.

  Често тези малки породи, склонните да задържат млечни зъби, са предразположени към стоматити. Може да се развие пародонтоза, да се отложи повече плака и зъбен камък. Ако бактериите в устната кухина се намножат достатъчно и е налице сериозно възпаление, микрооганизмите могат да преминат през кръвоносните съдове на възпалените венци и чрез кръвта да достигнат до сърцето и бъбреците. Там могат да причинят сериозни увреждания и дори смърт

  Как се отстраняват млечните зъби?

  Отстраняват се по хирургичен път. Т.е. домашният ви любимец е под упойка, докато ветеринарен лекар изважда млечните зъби, които не са успели да паднат сами. След това устната кухина се третира с антисептично лекарство, така че да не се развие инфекция.
   Разбира се, по ваше желание допълнителните млечни зъби могат да се запазят. В някои случаи те не създават твърде големи проблеми и процедурата по ваденето би била само с козметична цел.

  Какви допълнителни мерки са препоръчителни?

  За добра устна хигиена на вашето куче се препоръчват редовното миене на зъбите с паста за зъби, предназначена за кучета и даване на специални лакомства - дентастикове - които са специално предназначени за почистване на зъбите от плака. Човешките пасти за зъби не са подходящи! Кучешките са съвсем лесни за използване. Най-разпространено е ползването на малък напръстник от плат, на който се слага пастата или разтворът за почистване на кучешките зъби. След това с него добре изтривате зъбите, а според указанието - понякога дори и венците.

  При наличие на определени проблеми със зъбите, лош дъх или кървете може да се наложи да прибегнете до професионално почистване на зъбите от ветеринарен лекар.

32538


  • Задържане на млечните зъби
  • Задържане на млечните зъби
  • Задържане на млечните зъби
  • Задържане на млечните зъби

КоментариСвързани статии

Сподели !