Ofertovet

Ехокардиография при кучета и котки – основен метод за диагностика и профилактика на сърдечните заболявания

Ехокардиография при кучета и котки – основен метод за диагностика и профилактика на сърдечните заболявания

Защо е важно да го правим?

15-20 % от всички спешни случаи при кучетата и котките се дължат на сърдечни заболявания – придобити или вродени. Нека бъдем една крачка пред тях, да сме подготвени за ранната или късната проява на вродените заболявания и не допускаме появата и развитието на придобити такива.

Какви могат да бъдат симтомите при сърдечен проблем?

Унилост, лесна уморяемост, учестено дишане, задъхване,посиняване на лигавиците, кашлица, подут корем, подкожни отоци, колапс, аритмия, усещане на силен сърдечен тласък отстрани на гръдния кош, зад лакъта.

При котките, в повечето случай тези симптоми не присъстват в развитието на сърдечните заболявания и появата им е признак на много тежко сърдечно увреждане.

Какви са най-честите вродени  сърдечни заболявания  и кои са предразположени към тях?

Всички, но има породи и видове, които страдат най-често от:

Котките също страдат от това заболяване, понякога то е свързано с недостиг на таурин (вид аминокиселина) в храната.

При кучетата се среща по –рядко като първично вродено заболяване и по-често е вторично

Кои са най-честите причини за придобити (вторични) сърдечни заболявания?

Това са високо кръвно налягане, затлъстяване, бъбречни заболявания, диабет, нарушена  функцията на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, хипофизата, някои инфекциозни болести като парвовироза, лаймска болест, септицемия, недостиг на калций, калий, магнезий, таурин, карнитин и др.

Например високото кръвно налягане може да доведе до удебеляване на сърдечния мускул, това се случва и при хиперфункцията на щитовидната жлеза, често срещана при котките. Недостигът на таурин в храната  при котките може да доведе до отслабване на сърдечния мускул и разширение на сърцето, недостигът на магнезий до аритмия.

Не на последно място тук спада и Дирофилариозата, която се причинява от паразит- кръгъл червеи, който живее и се размножава в главните кръвоносни съдове  и сърцето, заразяването става чрез ухапване от комари, последствията от паразитозата са доста тежки, а най –добрата борба е профилактиката, както тази която се прави при вътрешно и външно обезпаразитяване.

Коригирането на всички тези причини, ще доведе  до подобряване функцията на сърцето и състоянието на Вашия любимец.

В какво се състои профилактичния сърдечен преглед?

 Методите, които се използват при клиничния преглед са: аскултация на сърце и гръден кош, електрокардиограма, измерване на кръвно налягане, рентгенови снимки, кръвни тестове за паразити, сърдечни маркери и най-точния и прецизен метод ехокардиографията, която се извършва с помощта на специален доплеров ехограф ( със специфични функциии за сърдечен анализ) от специалист кардиолог. Самата процедура  не е свързана с причиняване на болка или дискомфорт на пациентите.

Материалът е предоставен на OfertoVet.bg от Ветеринарна клиника СИТИ

32319

КоментариСвързани статии

Сподели !