Ofertovet

Упойката при образната диагностика

Упойката при образната диагностика

  Анестезията и седацията плашат много стопани, но са необходими за качествена рентгенова снимка. Уви, колкото и да е послушно кучето, колкото и да е спокойна котката и да не е страхлив заекът Ви, на тях не можеш да има кажеш: “Стой на едно място и изобщо не мърдай в следващите една-две минути” и да си 100% сигурен, че ще го направят.

  Разбира се, случвало се е животинката ви понякога да не помръдва цял час, но няма гаранция, че ще го направи в точно този момент. Рентгеновите лъчи не са напълно безвредни, затова не се позволява просто да се направят 10 поредни снимки и да се избере най-ясната. Не е прието и вие - стопаните - да държите животното. Ето затова е необходима упойката. Ако се прави изследване с ехограф, който е напълно безвреден, все някак 4-ма души ще успеете да фиксирате едно куче, нали? Всъщност... не винаги...

  Преди да анестезират или седират домашните ви любимци, ще се наложи да подпишете декларация за съгласие. На нея пише, че разбирате - риск има, уведомени сте за него и процедурата се извършва с ваше съгласие. Ако се замислите - риск има и при пресичането на пешеходната пътека, при качването в кола, при поемането на всяка хапка храна. Всички тези рискове са преценени и се е стигнало до извод, че ползата е твърде голяма, а опасността минимална при правилно извършване.

  Кучетата са сравнително удобен и сигурен вид за анестезия. Смъртността е изключително ниска. При проучване във Великобритания (отдавна, отдавна) на 870 анестезирани здрави кучета е починало едно и то поради бъбречна недостатъчност в следоперативния период. От тогава насам са били открити нови и по-безопасни методи за упойка. Статутът на най-добър приятел на човека е допринесъл за усъвършенстване на всички техники и за огромен напредък.

  При всяко животно ветеринарният лекар ще се съобрази  възрастта му, здравословното му състояние и породата с вида на анестетика.

  Малко по-голям риск има при старите кучета и брахицефалните породи (булдог, пекинез, боксер и др.)

  Котките, въпреки мита за деветте живота представляват не малък риск. На котката не се гледа като на малко куче. Те се различни от физиология.

  При тях обезболяването играе по-голяма роля отколкото при кучетата, по лесно изпадат в хипотермия (понижава се телесната температура), венозно много трудно се въвежда анестетик и трахеята е с дота малки размери.

  Отново - рисковете са преценени.

  Зайците могат да понесат повечето медицински процедури не по-зле от всеки друг бозайник. За последните няколко десетилетия медикаментите и методите за лечение за се подобрили значително. Проблемът е бил в следното - те са толкова тихи и спокойни, че стопаните понякога не забелязват проблемът, докато положението не стане критично.

  Не бихме казали,че зайците понасят анестезията по-лошо от останалите. Проблем при тях е евентуалната операция на стомашно-чревния тракт. С практиката и грешките от миналото се е стигнало до натрупване на предостатъчно познания. Съвременните анестетици са по-безопасни и наред с това - ветеринарните лекари знаят кои вещества са поносими за зайците и кои - не. Важна е правилната дозировка и опитът на ветеринарния лекар.

  Анестезията при хирургична операция е различна от използваната за образната диагностика. Когато целта е да се направят няколко рентгенови снимки, дозите са по-малки, самите анестетици са различни и ефектът им отминава за 10-20 минути.

  Причина за много неприятните изходи от анестезия е следоперативният шок, а когато животното не е било оперирано - такъв няма. Важно е и вие стопаните да запазите спокойствие - за да е спокойно животинчето ви и да не се наложи ветеринарният лекар да се грижи за вас вместо за него, защото от страх вие сте припаднали на пода.

17578

КоментариСвързани статии

Сподели !