Ofertovet

Как да се отървем от кучешките бълхи

Как да се отървем от кучешките бълхи

Кучетата могат да бъдат подложени на атаки от бълхи през цялата година. Тези паразити са особено активни през есенните и пролетно-летните периоди. Заразяването на любимеца с външни паразите е сериозен проблем както за животното, така и за стопанина.

Какво представляват бълхите

По кучетата могат да паразитират следните видове бълхи:

Всички тези разновидности представляват ситни насекоми, с размер от 1.5 до 4 мм. Бълхите могат без затруднение да се придвижват в човешката коса или козината на кучето. За това им помага гладкото и сплескано тяло въоръжено с дълги пипала, които са разположени назад. Скачайки насекомото е способно да преодолява разстояние до 100 пъти на размера на собственото му тяло, което пък му позволява с лекота да намира нов дом.

Женските бълхи отлагат голямо количество яйца, докато пият кръв, които пък се оказват по пода, по мебелите и навсякъде из дома. След няколко дни от тях се образуват червообразни личинки, които в рамките на две седмици изплитат около себе си пашкул с формата на пшенично зърно. От тях излизат възрастни бълхи, като последните се стремят да се изкачат на височина до 30 см. по обкръжаващите ги предмети или трева. На това място те започват да причакват куче, някакво друго животно или човек, за да се заселят върху него и да паразитират.

Впилите се бълхи формират по кожата натрупвания подобни на гроздове. Такива гроздове при кучетата се забелязват най-често по ушите.  

Симптоми на заразяване с бълхи

Първоначалните симптоми са следните:

Външните паразити могат да се превърнат в причина за различни болести: вирусни заболявания, заразяване с глисти. Бълхите представляват преносители на смъртоносно опасни болести за човека: чума, вирусен хепатит, различни видове трески. При бълхите и мъжките и женските са кръвопийци. Ако кучето ви се чеше прекалено често внимателно прегледайте кожата и козината. В по-запуснатите случаи възрастните бълхи са лесни за намиране дори с невъоръжено око. Те предпочитат местата с по-нежна и тънка кожа – шията, междучелюстните гънки, корема.

Начини на предаване и разпространение на бълхите

Паразитите могат да се намират навсякъде - в процепите между стената и первазите, в тапицерията на мебелите, по дървета и в тревата. Дори на достатъчно облагородени места, паркове или просто в дома си, кучето може да се зарази с бълхи. Заразата може да дойде и от друго животно.

Профилактика

За да предотвратите заразяването е необходимо редовно да провеждате профилактични мероприятия. Важен фактор в тези профилактични мероприятия е да се създадат неблагоприятни условия за паразитите в местожителството на домашният любимец.

Необходимо е да се поддържа порядък и чистота. Повечето опитни животновъди редовно сменят или мият подовите настилки. Мястото, където кучето се отглежда, след почистване се обработва с всевъзможни инсектоакарицидни средства. Всички тези мероприятия трябва да се провеждат веднъж на всеки сезон.

Как да се избавите от бълхите

Има множество методи за премахване на бълхите, като всеки е по своему ефективен. Най-важното в борбата с бълхите е бързата реакция, тъй като тези насекоми доста бързо отлагат яйцата си и се размножават.

Основни начини за борба:

Преди да започнете да използвате химични средства е необходимо да се проведат редица процедури, които значително ще намалят заразата и при това ще нанесат минимални вреди за здравето на кучето.

Народни методи

Ако кучето живее при външни условя, под настилката, на която спи трябва да му се подложи легло от клонки или стърготини от ела.

Видове шампоани и начини на приложение

Тези шампоани имат възстановителни и противоалергични характеристики, които помагат за отстраняването на сърбежа и падането на козината.

Шампоана може да има различни съставки, затова при избора му трябва да се консултирате с ветеринар.

Разновидности при шампоаните против бълхи:

Начин на използване на шампоан против бълхи – преди да се стигне до шампоана е необходимо внимателно да се разреше козината на кучето, да бъде овлажнена с вода, да се нанесе малко количество шампоан върху ръцете и да се втрие в козината, започвайки от главата и надолу по цялото тяло до крайниците. Изчакват се пет минути, след което старателно се измива с вода. Процедурата може да бъде повторена. Важно е да се внимава шампоана да не попада в ушите и очите на животното.

Капки срещу бълхи

Най-ефективният метод за премахването на бълхи е използването на специални капки.

Капките се нанасят по кожата в областта на холката. Те проникват в кожата и кръвта и прогонват паразитите.

Капките против бълхи помагат да се предпази животното от насекоми само в рамките на няколко процедури.

Ефективността на тези препарати е висока, а срока на действие е около 3-4 седмици.

Ето част от по-широко разпространените капки в практиката: Sentery, Фронтлайн, Стронгхолд.

Повечето производители на капки използват в препаратите си пестициди, които могат да бъдат вредни за здравето на кучето. Затова трябва да се внимава за съставките и активните вещества при избора на конкретен продукт. Покупката на капки може да става само в специализирани ветеринарни аптеки, след предварителна консултация с ветеринарен лекар.

Спрей против бълхи

Спрейовете са съвременно и много ефективно средство за защита от различни видове паразити, в това число и бълхи.

Начин на употреба:

Нашийник против бълхи

Нашийниците против бълхи се използват както за унищожение на паразитиращите бълхи, така и за защита от появата им. Срока на употреба обикновено е четири месеца, след което нашийника трябва да бъде сменен.

За максимална защита на кучето, трябва бълхите първо да бъдат премахнати а след това да се използва нашийника за профилактика.

Заключение

54514

КоментариСподели !