Ofertovet

Наръчник за стопани: Профилактика срещу паразити

Наръчник за стопани: Профилактика срещу паразити

   Паразитът, това е организъм, който живее върху или във своя гостоприемник и се храни от него. Паразитът може да е микроскопичен или видим с просто око. 

   По-важното от това какво е паразитът, е какво не е

   Много хора чуват думата и с право ги полазват тръпки. Или веднага започва да ги сърби главата, когато прочетат “въшки”. Да, те са гадни и никой не ги иска по себе си. Но те не са мръсни. Точно така - паразитът не е мръсотия, той е отделен жив организъм. Това дали вие или вашият домашен любимец сте изкъпани и напарфюмирани, няма голямо отношение към паразитите по или в тялото. Иначе щеше да е много лесно. 

    Друга още по-важна черта на паразитите е какво правят.

   На първо място - малките гадове разболяват

   На второ място - движат се.

   Те не си живеят мирно и кротко, без да пречат. Не са естествена част от нас, не ни помагат. Причиняват болести, от които вашето кученце, котенце, зайче, папагалче или гущерче страдат.

   И после, тъй като паразитът не е мръсотия, той не стои отвън, чакайки да стъпиш в него като в неочаквана локва. Той има крака, крила или мускули. Той може да скача, да пълзи, да лети или е толкова лек, че се понася с вятъра - като глухарче. Идилично. А ако няма крака, влиза в някоя насекомовидна твар, която има - тя да го пренесе.

   Вашето куче живее само във вашия двор и не излиза? Брей, значи у Вас имате силово поле, което не пуска комарите да прелетят и уличните котки да прегазят! Котката Ви живее само в апартамента ли? А, прощавайте, не знаех, че лично сте убили бълхата майка и сега всички бълхи по уличните котки, кучета, клошари и молове нарочно странят от Вас, защото сте им много антипатични. Ако някой от вас се е присмял на коментара от “Веган бебе”, в който веган майка не иска да убие глистите на детето си.... Не е за смях, а за социални работници и Закрила на Детето. Дано е било само виц.

   Трябва да проявяваме разбиране един към друг. Погледнем ли  през очите на този непознат човек, ще разберем следното - той или тя прави най-доброто, което може. Просто не е имало кой да го научи по-добре. Нека се научим заедно, за да сме здрави! Нека Ви предам знание.

   Ще разделим паразитите в 2 категории: 

   Как да се предпазим от тях?

 Истината е в профилактика.

 Двата клона на профилактиката при паразитите, това са - обезпаразитяването и диагностиката.

   Единственият начин за предпазване от паразити на вашите домашни любимци е да ги обезпаразитявате редовно. Всяко животно се обезпаразитява по-различен начин и с различни лекарства. Това, което се дава на кучета, може да не е подходящо за зайци. Това, което се дава на птици, може да не става за котки. Четете си листовките и питайте ветеринарните си лекари преди да допуснете грешка!

   Диагностика - това означава да се правят изследвания - скрийнинг. Това обикновено се прави веднъж в годината и то за най-разпространените кърлежо-преносими заболявания и сърдечния червей. Следи се дали профилактиката е била ефикасна. Най-важните изследвания са тези за векторните заболявания, защото векторни тук означава преносими от насекоми. Вече не става въпрос само за здравето на вашето куче. Става въпрос за кучетата на всички в квартала, за котките, че и за децата, дори за нас възрастните. Това са кръвни тестове, които търсят конкретен паразит или антитела срещу конкретен паразит. Те не са общи кръвни изследвания, не се правят профилактично преди операция и не са валидни, ако са били от преди 2 години - освен, ако не сте пътували във времето и не сте прескочили цялата пандемия.

   България е държава с прекрасен топъл климат и обилни дъждове. Супер за всякакви червеи, кърлежи и комари. Заради това, повечето домашни любимици трябва да се третират срещу паразити всеки месец! Посъветвайте се със своя ветеринарен лекар и не оставайте на тъмно.

С. Зефирова

 
974

КоментариСвързани статии

Хидатидна тениоза
18.06.2017    4041
Обезпаразитяване
02.04.2017    6144
Сподели !