Ofertovet

Парвовирусът: Кучета

Парвовирусът: Кучета

   Парвовироза при кучетата.

  Canine parvovirus или на кратко CPV. Заболяването е силно заразно и животозастрашаващо за кучета.

  Според повечето източници, можете да бъдете спокойни - нито вие, нито зайците, папагалите, котките или хамстерите ви можете да се разболеете от този вирус. Разбира се, не всички учени да са на едно мнение. Според някои лекари, котките са податливи на кучешкия парвовирус.

  Както повечето вирусни заболявания - и това се среща целогодишно. През летните месеци се увеличава броя на заболелите. Не само, защото топлото време е по-благоприятно за вируса, а и защото тогава навън излизат най-много кучета.

  Кои възрасти боледуват най-често?

  Отново това са малките и подрастващите, които не са ваксинирани. Те са с изчерпани коластрални антитела и недоразвита имунна система. Най-податливи са кученцата между 6 седмици и половин годинка. Разбира се, това не значи, че по-големите са извън опасност.

 

  Как се заразяват кучетата?

  Вирусът е изключително устойчив във външната среда. Не е податлив дори на дезинфекции с алкохол. Това го прави стабилен и опасен.

  Разболяването се става чрез близане, душене, чрез изяждане на олигавени от болно животно храна или играчки. Източник на заразата са най-вече изпражненията . Вирусът се отделя в огромни количества с фекалиите - в 1 грам изпражнения на болно животно има достатъчно вирусен материал, за да се заразят 1 000 000 000 кучета!!!
  Установени са и случаи, в които животни се разболяват от посуда, предмети и помещения заразени преди месеци. Освен това вирусът много лесно може да се пренесе със замърсени дрехи и обувки от нас хората. 

  Какви са симптомите?

  При възрастните кучета, заболяването рядко е фатално. Те преболедуват, възстановяват се напълно и изграждат имунитет.

    

  Диагноза и лечение

  За правилно лечение е необходима правилна диагноза, за което могат да се ползват различни бързи диагностични тестове. С тях се доказва наличието на вируса в изпражненията. Вашият ветеринарен лекар разполага с тези бързи тестове.

  Самият вирус не води до смърт. Той уврежда чревната стена и през нея лесно навлизат бактерии и токсини в кръвта. Те, както и последиците от силната дехидратация стават причина за фаталния край.

  Затова лечението се състои от:

  1. Общоукрепваща терапия, с която се подсилва организма. Лекарите се борят с дехидратацията и електролитния дисбаланс, причинени от повръщането и диарията. Освен това трябва да се дава на кучетата лесносмилаема храна.

  2. Използване на различни антибиотици срещу патогенните бактерии.

  3. Болните животни се отделят от здравите.

  Много от кучетата се възстановяват при бързо поставена диагноза и след навременно лечение. Малцина юнаци оцеляват без лекарска помощ.

10148

КоментариСвързани статии

Парвовирусът: Котки
17.05.2017    11305
Сподели !