Ofertovet

Парвовирусът: Котки

Парвовирусът: Котки

Парвовироза се нарича заболяване причиненио от малки ДНК-вируси от едноименното семейство - Fam. Parvoviridae. Всеки един от тези вируси засягат определенид животни.

Парвовирус при котките - Feline parvovirus (или FPV). Болестта, която причинява при котките е позната още като панлевкопения при котките, дистемпер или правовироза при котките. Тя е широко разпространена и смъртоносна инфекция.

Въпреки, че вирусът е от същото семейство както този, причиняващ парвовирозата при кучета, FPV е опасен само за котешкото семейство.

Защо е опасно предимно за котки?

Вирусът може да се дели само в клетките на котките. Това е добра новина за собствениците на кучета и котки. Бъдете сигурни, че у вас няма да се развие сценарият на две малки болни деца - болното разболява здравото и докато първото оздравее, второто се разболява и наново заразява първото. Спокойно. Не е опасен нито за кучетата, нито за хората.

Заразяването става чрез душене и близане, тъй като вирусът се отделя с всички възможни екскрети от тялото.

Най-застрашени са малките котета. След като престанат да бозаят от майктата, антителата, коита са получавали с млякото, намаляват. Малчуганите все още не са изградили свои антитела и са много податливи. Ако едно коте заболее, има 90% шанс да не не преживее болестта. Повечето възрастни котки са защитени, защото имат постинфекциозен имунитет.

Кои клетки са атакувани от вируса?

Таргетни клетки са тези на лимфните възли, тънките черва, костния мозък и на развиващите се фетуси (бебетата в корема на майката). Това е и причината за тежките симптоми. Когато вирусът се дели, новите вирусчета разрушават и напускат мъртвата клетка.

Симптоми:

Веднъж заразени животните остават вирусоносители много дълго време. Ако сте имали болно животно и развъждате котки, очаква се на всеки 2-3 години да има бум на разболели се млади котки.

Как да предпазите домашния си любимец?

Ваксините са успешен метод за превенция. Всички млади животни се ваксинират трикратно. Всяка една от ваксините включва защита срещу парвовируса, за да се създаде достатъчно силен имунитет.

Дори и котката ви да не излиза навън и да няма контакт с други животни, вие имате. Не можете да се разболеете, но можете да пренесете болестта. За предпазване от повечето опасни и чести заразни болести има лесно решение - ваксинация. Бързо, лесно и ефективно.

 

16174

КоментариСвързани статии

Сподели !