Ofertovet

4-те най-опасни кучешки болести

4-те най-опасни кучешки болести

Кучетата винаги са били със силен имунитет, който им позволява лесно да преодоляват повечето заболявания. Но винаги има изключения - има заболявания, които при липса на адекватно лечение доста бързо могат да доведат до смърт.

Ветеринарните лекари потвърждават, че почти всеки ден се сблъскват със смъртоносни заболявания при кучета. И ако представителите на по-едрите породи е по-лесно да се излекуват, то при декоративните породи и тези с по-малък размер може да има затруднения в лечението, просто поради спецификата на физиологичната им структура.

Тъжно е, че някои от собствениците пренебрегват ваксинацията, считайки го за загуба на пари, а в последствие им се налага да инвестират много по-сериозни суми за лечението на животното.

Най-податливи на сериозни заболявания са бебетата кученца и възрастните кучета. В първият случай все още не се е сформирала правилно имунната система на тялото и е животно е изложено на риск от заболяване по време на смяната на зъбите, докато във втората категория кучета организма е вече в режим на отслабване и той не е в състояние да се бори със заболяванията и да поддържа естествената защита на съответното ниво. Най-често срещаните заболявания са гана, лептоспироза, инфекциозен хепатит и бяс.

Гана (кучешка чума)

Ганата или кучешката чума е позната още от времената на опитомяването на кучетата. Това е вирусно заболяване, чийто причинител прониква в животното чрез дихателните пътища или храната. Най-често сред питомци на възраст от 3 до 12 месеца. При възрастни кучета в някои случаи тя преминава без да се приложи медикаментозно лечение. Интересното е, че в млякото на женските се съдържат естествени антитела срещу болестта.

Ветеринарните лекари смятат, че основната причина за ганата са неадекватни грижи за декоративните породи кучета. Особено опасни периоди - това е пролетта и есента, когато организма на животното е отслабен. Вирусът може да бъде пренасян от животни, хора и дори насекоми - от болни към здрави.

Трудно е да се идентифицират специфични симптоми на заболяването. Трудността се крие във факта, че през първите 3 седмици на малките породи кучета не може да се забележат признаци на заболяването, въпреки че в този период то може да бъде източник на инфекция. 

Симптомите могат да бъдат идентифицирани като:

При наличието на тези симптоми трябва незабавно да се свържете с ветеринарен лекар. Острото протичане на заболяването е в състояние буквално за 2-3 дни да убие животното. Получаването на незабавни медицински грижи значително увеличават шансовете за възстановяване без последици за животното.

Лептоспироза

Заболяването е често срещано при домашните декоративни кучета. Най-тежката форма на болестта се среща при животни на възраст от 2-3 години. Патогенът влиза в тялото през храносмилателната система с храната или водата.

Симптомите на лептоспироза могат да бъдат характеризирани като:

Без правилно лечение едно малко куче умира в рамките на 2-3 дни от токсичността на тялото. Към днешна дата с бързи действия от страна на собственика заболяването е лечимо. Животното трябва да бъде транспортирано до ветеринарна клиника за съответното лечение възможно най-бързо.

Инфекциозен хепатит

Хепатита е вирусно заболяване, което е най-често срещано при кучета на възраст между 1 и 9 месеца. Също така може да се развие активно при животни изложени на хелминти. Заразяването става чрез храносмилателната система, но носители на вируса могат да бъдат и други животни и хора.

Инфекциозни симптоми на хепатита са:

При остра форма на заболяването едно декоративно куче умира в рамките на 1 или повече денонощия. В повечето случаи при спешна реакция и обръщане към ветеринар действието на болестта бива забавяно лечението на животното е успешно.

Бяс

Най-тежкото вирусното заболяване при кучетата. Инфекцията е възможна чрез ухапване от друго животно. Най-често заболяването се предизвиква от бездомни животни, които нападат домашните любимци, докато се разхождате.

Наблюдавани симптоми на бяс:

За съжаление, лечение на това заболяване все още няма. Кучето трябва да се приспи, за да не застрашава останалите. Собственикът на болно животно трябва незабавно да отиде да се прегледа.

Профилактика и превенция

За всички по-горе цитирани заболявания профилактиката и превенцията се свежда до ваксинация. Годишната процедура дава възможност за генериране на имунитет и намалява риска от инфекция в повечето случаи.

Също така, трябва да се избягва контакт с животни, които са били болни от смъртоносни болести. Някои патогени остават активни до 3 месеца след периода на лечение.

Малките породи кучета трябва винаги да с ва чиста среда и да получават прясна храна. Винаги следете за необичайно поведение на животното ви. Своевременно забелязване на симптомите може да помогне за идентифицирането на конкретната болест и да да се пристъпи към лечение.

Внимание! Не се занимавайте със самолечение на кучето си! Повечето от животните, които са могли да бъдат спасени са умирали поради глупостта на собственици, решили сами да излекуват животното си.

80176

КоментариСвързани статии

Парвовирусът: Котки
17.05.2017    16975
Сподели !