Ofertovet

Как да се разбирате по-добре със заека си?

Как да се разбирате по-добре със заека си?

   Когато си имаш зайче за домашен любимец, то става част от живота ти и семейството. Въпреки голямата обич между вас, често има дупки в комуникацията по между ви. Вие направо сте “Изгубени в превода”. Трудно е да полагаш грижи за някого, когато не знаеш от какво има нужда.

  Разбира се на заека му трябва храна, вода, легло и тоалетна. Както на всяко друго животно. А от тук напред - как? Може би имате зайче отскоро и не знаете от къде да започнете със сближаването? Може би искате съвет за това как да се разбирате по-добре с своя зайо-байо? Затова, продължаваме темата за зайците. Ето един кратък списък съвети за грижа за вашия заек:

  1. Зайците мразят силните шумове

   Имат изключително чувствителни уши. 

 “Защо са ти толкова големи ушите, Зайо?”, попитала Еволюцията. “За да да чувам своите преследвачи по-добре.”, отвърнал заека.

  Ако си усилите музиката повече, пухкавото животно ще мигрира под дивана или под кревата. Но те имат проблем не само със силния шум. Ако до вас се провежда ремонт това може да ги побърка - буквално. Ултразвуците могат да са пагубни за тях. Това включва звука от къртене на плочи и пробиване на бетон у съседите. Приберете заека в транспортен бокс и отидете на гости на някого за деня.

  1. Не само зайците мразят дисциплината с бой

   От доста време насам стана известно, че възпитанието с бой и наказания не е най-ефективният подход. За добро поведение трябва правилно възпитание - награждавайте зайчетата с малко лакомство, когато са направили нещо хубаво. Ако направят някоя поразия - потърсете причината. Дали не са непослушни, защото клетката им е твърде тясна или защото им е скучно с малко играчки? Наясно ли сте, че зайците си играят като гризат неща? ВИЕ трябва да пазите нещата си, не да очаквате съобразителност към кабелите на зарядното от един заек.
    Много лесно можете да ги разнообразите като им направите играчки сами. Напълнете чиста хартиена торбичка със сено, заешки лакомства и билки. След това я завътржете със сезал или въже от естествена юта. Вместо да унищожават къщата, весело ще разпорят и нагризат тази заешка играчка.

  1. Не харесва да го решиш, дори да е за негово добро

   Зайците имат нужда от разресване подобно на всеки друг космат домашен любимец. Някои повече от други, не всички са еднакви. Когато сменят козина - трябва много. Когато някъде има възел - някои породи зайчета са “по-дългокоси” от пудел. За да не погълнат много косми и да се запушат червата им - обезателно трябва ресане. За да намалите количеството вълна из цялата къща, трябва също своевременно да решите. Независимо колко често се случва, всеки път ще протестират, ако не сте внимателни. Никой не обича да го дърпат и скубят, а зайците са с доста нежна кожа. Но за хубост се трае, както гласи народната мъдрост.

  1. Заекът не е предмет в дома Ви

   Да, може да сте взели зайчето за децата. То обаче е жив организъм, не е пластмасова количка на батерии. Жизнено необходимо е да осигурите спокойствие на зайчето в нов дом. Трябва бавно и внимателно да го запознаете с членовете от семейството, особено ако те са малки деца. По правило децата и домашните любимци не са внимателни и не си знаят силата. Обяснете, че Зайо не се мачка, защото го боли, а се гали внимателно. И никога не ги оставяйте без надзор за дълго. Да няма после филм по сценарий: ”Детето реве, заекът ходи на една страна! Оставих ги сами за 5 минути, по пода има кръв и не знам от кого е!”. 

   Никой не е перфектен, а новите неща не се научават за ден. Важното е да се стараем и да искаме най-доброто за своите животни.

 

С. Зефирова

Изтоници: shopbunnies.com, Lennon The Bunny

 

2806

КоментариСвързани статии

Сподели !