Ofertovet

Алергия от домашни любимци - симптоми и лечение

Живеем във времена на всякакви алергии: почти всеки е алергичен към нещо и, наред с тази от ядките, неприятната алергия от домашни любимци е една от най-разпространените в света.

Алергия от котки, алергия от кучета, а понякога и от други животни: може да се родите с нея, а може и да я развиете. Ако имате генна предразположеност, например, съжителството с домашен любимец може да доведе до проява на алергии без изобщо да очаквате: а в обострените со форми, тези алергии могат да бъдат доста опасни, затова четете по-надолу и бъдете подготвени да предпазите себе си и семейството си.

Как предотвратим алергиите

За съжаление, единствения начин да предоствартим алергията от домашни любимци на сто процента е да нямаме домашен любимец. В този случай, дори и да сте предразположени към проблеми, състоянието едва ли ще се “отключи” в пълната си сила. Но какво да правите, ако много, много искате домашен любимец? Има решение: определени лекарства, като антихестамините и някои стероиди, се спряват със симптомите на алергия, а при продължителна употреба могат даже да подобрят състоянието ви значително.

Добра тактика е и да създадете свободна от животни зона в дома си, където да можете да се оттеглите, когато алергията започва да взима връх. Ако пък имате двор, превърнете домашния си любимец във външен такъв.

Основни причинители на алергията

На първо място, хората с алергии имат чувствителна имунна система, която реагира на фактори, които “нормалният” организъм игнорира като напълно безопасни. Основните външни причинители, които отключват симптомите на алергията, са иначе безобидните протеини по животинската козина и кожа, както и в слюнката и урината. Затова докосването, близането и почистването на котешки тоалетни са действията, които обикновено засилват алергичната реакция.

Симптоми

Ако се чудите дали имате алергия от жвотни симптоми като кихане и хрема, болки в синусите (причинени от задръстване), затруднено дишане и кашляне ще ви подскажат отговора. Понякога отнема време да осъзнаете, че това е алергия, а не настинка: ако все още не сте сигурни, най-добре се консултирайте с лекар. Не забравяйте, че ако симптомите на алергия не се лекуват и причинителите не се отстранят (или поне контакта с тях не се ограничи), здравословното ви състояние може да се влоши драстично.

Понякога симптомите на алергия от кучета и котки могат да включват и сълзене и сърбеж на очите, зачервяване на кожата и обриви по цялото тяло, особено по ръцете и краката. Ако това е случая с вас, почти сигурно е, че става дума за алергия, а не за друго състояние, така че веднага се обърнете към лекар и внимателно наблюдавайте какво засилва симптомите.

Фактори, които могат да влошат състоянието ви

Ако имате крехко здраве и често боледувате, острите алергии могат да влошат положението и някои състояния да се превърнат в хронични. Ако пък вече страдате от хронични състояния, особено кожни такива, като екзема или дерматит, толкова по-трудно ще ви е да се справите с тях.

Не забравяйте и че алергията от домашни любимци обикновено се влошава през зимата. Това е така не само защото кучето или котката ви ще искат да прекарват повече време на топло, сгушени във вас, но и защото през този сезон тяхната козина е повече и по-плътна, което означава повече от протеините-дразнители.

Диагноза и лечение

Има ли алергията от животни лечение? И това ли е наистина, което ви тормози? Ако за пръв път откривате алергията си като възрастен, може би не сте сигурни в диагнозата: защо не се проявила по-рано? Е, ако лекаря ви е сигурен, че е това, най-вероятно е това — в някои случаи алергиите наистина не се отключват до много късно в живота. За съжаление никой от нас не е застрахован.

Все пак има някои неща, които могат да се направят, за да намалите шансовете да ви се отключи някоя алергия, както и да се справите с вече отключена такава, поне до степен, в която не пречи на качеството ви на живот.

Профилактични съвети

Ако неможете да си представите да живеете без домашния си любимец въпреки алергията, някои профилактични тактики, които можете да предприемете в съжителството си с него, ще са ви от голяма полза. Вече споменахме отделянето на пространство в дома, до което животните нямат достъп. Подобен трик е и честата смяна на леглото на вашето куче или коте, тъй като това е най-“алергенното” място.

Съветваме ви също да не позволявате на домашния си любимец да се качва по мебелите, тъй като тапицериите най-трудно се изчистват от козина и следи от мъртва кожа. В този ред на мисли, най-добре изхвърлете всички килими и перете дрехите си една идея по-често от обикновено.

Животни, подходящи за хора с алергии

Ако най-много искате куче или котка, трябва да ви е ясно, че напълно хипоалергични домашни любимци от този вид няма. Все пак, има някои породи, които са за предпочитане пред други. Такива са кучетата с къса, къдрава козина като пудела и кери син териера. Доказано е, че те се “скубят” по-малко, както и че отделят по-малко мъртва кожа/пърхут, където основно се съдържат причинителите на алергии.

При котките, най-подходящата породи са девон рекс, както и котката сфинкс, които имат значително по-малко козина от събратята си, а и по-еластична (тоест, отделяща по-малко фини частици) кожа.

Ако не държите на кучето или котката, съветваме ви да изберете рибки, костенурка или птички.

Домашни любимци и деца с алергии

Детските организми реагират една идея по-различно на алергиите: от една страна, има шанс напълно да ги израстнат; от друга, съществува вероятността да има сериозни последствия за здравето им. Ако детето ви има алергия от домашни любимци, най-добре е да намерите приемлив начин да се разделите с вашия. Най-малкото, със сигурност го превърнете във външен домашен любимец и в никакъв случай не го допускайте близо до детски дрехи и играчки.

6850

КоментариСподели !