Ofertovet

Как да разсърдиш заек умерено?

Как да разсърдиш заек умерено?

   Зайците са едни от най-любвеобилните и прощаващи домашни любимци. Каквото и да направиш, те ще ти се сърдят няколко часа. После ще искат да играят, да се галят и да им се обърне цялото внимание на света. Освен това приличат досущ на плюшени играчки. Всеки, който види сладко зайче, иска да го нагушка в миг! Но това не е най-добрата идея. 

   Ушатковците далеч не се плюшени играчки и не могат да търпят всичко. Даже са още по-придирчиви относно това къде и как може да ги пипаш от котките!  Затова ви запознаваме с този списък с неща, които дразнят вашия заек. Не злоупотребявайте с тази информация, моля!

  1. Заекът се дразни когато му местиш нещата

   Зайците са животни, които пазят територията си. И дълбоко няма да оценят вашата намеса. Да, на вас може да ви изглежда, че те по цял ден само разхвърлят играчки наоколо и подскачат без цел. Не е така. Когато преместите леглото им, опитате се да разтребите или смените мястото на някоя играчка създавате драматична ситуация. Това е тяхната зона на комфорт, безопасната им бърлога, тайното леговище. Там отдъхват и намират убежище от “дебнещите навън хищници”. Ако навлезете  в личното им пространство, те ще дотичат бързо, за да възпрат тази неправда или поне да ви гледат с укор. Ще се опитат да ви пречат с любопитния си нос, ще тропат ядосано с крака, може и да отнесете някое гризване за назидание. 

(истинска снимка на ядосана Заешка Хала)

  1. Когато не му обръщаш достатъчно внимание

   Зайците са изключително социални животни. Някои повече от други. Ако си търсите домашен любимец, който да оставяте цял ден сам и да му се радвате само за час-два на ден - вземете си рибка. Или пък антисоциална котка. Ако не прекарвате достатъчно време в игра със зайчето, то може да спре да яде или да започне да се скубе от стрес. Не, зайчето няма да иска да се гуша в скута ви, но галене, игри и лакомства? Винаги! Или трябва да сте заедно или да вземете другарче за заека, за да не скучае и да започне да унищожава дома Ви. 

   Важно е също така да му обръщате внимание по правилния начин. Без грубости, без да го гоните като плячка и завъртате по гръб като някой луд лабрадор.

  1. Не харесва да го обличаш като кукла

   Някои от вас ще са късметлии с търпеливи зайчета. Спокойните, от типа: "Добре, не ми харесва, но ще те изтърпя, нали после ще ми дадеш нещо вкусно!"  Ще можете да ги облечете като Барби и да ги снимате за Instagram, а после ще ви се сърдят и ще се крият само половин ден! Добри душици...
   Други пухкавелци няма да търпят някаква глупава корона от цветя, дори и 5 секунди. Ще направят всичко по силите си да се измъкнат от този костюм! Всяка дреха е като малък капан, който спира движенията им. Нещо чуждо, което мирише странно и не му е там мястото. Все едно са се оплели в някаква примка. За всяко едно питомно или диво животно дрехата е най-противоестественото и зло човешко изобретение на света. 

  1. Зайчето не харесва да го пипате на някои определени места

   Тъй като ушатковците са плячка, а не преследвач в гората - имат някои особености. Зайците не обичат да ги пипате по гърба и задницата. Може да ви се струва странно. Как, с тези пухкави крачета и опашки? Ама те са само за мачкане! Не, груба грешка. Когато изразяваме радостта си по този начин им навяваме смущаващото усещане, че някой хищник ги е хванал и ей сега ще ги схруска. Плашещо си е. Но ако искате умерено да раздразните един заек това е правилният път.

   Да, много кучета и котки обичат да ги галим по гърба. Също и да чешем козинката около опашката. Но не и зайците. За тях запазете ласките в областта: глава, ушета, бузки. Смачкайте им малките мозъци от любов! (Не буквално, ей!).

 

С. Зефирова

Изтоници: shopbunnies.com, Lennon The Bunny

3631

КоментариСвързани статии

Сподели !