Ofertovet

Защо котките ядат трева?

Защо котките ядат трева?

   Определено има много онлайн магазини, които продават котешка трева. Всичките ще ви пробутват идеята, че домашните ви любимци трябва да ядат трева. А колко са малко статиите, които обясняват защо котките ядат трева.... И изобщо хубаво ли е това?

   Никой не спори, че котките ядат трева. Така е. Някои казват, че е за витамин В. Други, че за да се накарат да повърнат. Според трети мнения е за допълнителен източник на фибри. Или да помогнат на топките козина да минат по-лесно през червата им. Също и от чисто любопитство - за да опитат. Коя от тези теории е вярна или всички са грешни?

   Извличат ли полезни вещества от тревата? Котките са месоядни. В бъдеще може да открият нещо ново, но за сега науката не е доказала, да са способни да извличат хранителни вещества от растенията. Те просто не са устроени като зайците и кравите. Котката не храносмила тревата. Невероятно е да се твърди, че извличат витамини от тревата… Все пак има котки, които не ядат трева - те не страдат от липсата на витамини и минерали. А в природата - котките изяждат повече растителност, само с вътрешностите на плячката си. Трудно е да се определи дали това е значима част от хранителния им режим и дали им носи ползи. 

   А трябват ли им фибрите? И на този въпрос няма прост отговор. Да, трябватим някакви фибри. Но има фибри дори в месото. Според последните проучвания, яденето на растения е възникнало като навик у предците им, за да изкарат чревните си паразити. Тревата дразни и усилва перисталтиката. Но котките днес нямат същите паразити. Значи на една здрава котка не й трябват тези допълнителните,  от растителен произход.
  От друга страна - няма доказателства растителните фибри да са вредни за котките, ако се приемат в мярка. Само 1/4 от случаите на ядене на трева завършват с повръщане.

   Въпросът с космените топки и повръщането? От еволюционна гледна точка повръщането не е нормален начин да функционира гастроинтестиналния тракт. Една здрава писана трябва да може да изкара козината, която е изяла “еднопосочно”. Пак от природна гледна точка - правейки различните породи котки ние, хората, сме създали доста противоестествени неща. Например козината на една дългокосместа персийска маца. Лъвовете в Серенгети не се сблъскват с този проблем. Домашните котета може да се нуждаят от помощ - но никой ветеринарен лекар няма да ви каже, че трябва да стимулирате котката си да повръща космени топки редовно. Има си малцова паста и гребени за ресане за този проблем.

   Поне безопасна ли е за котките тревата? Относително. Ако е от ливада, обработена с препарати - много лошо, отровно е. Ако е възрастно растение, с оформени осили - лошо, може дори да пробият стомаха. Но, ако тя гризе малко чиста, млада трева - тогава не би трябвало да има проблем. 91% от котките имат инастинкта да ядат зеленичко от време навреме. 

Image Зрял овес Avena satira (photo by kennedyh)

Нездравословно ли е? Ами, не точно. Няма да кажем, че е здравословно или необходимо… но е безопасно в повечето случаи. За домашна котка, която не излиза - тревата може да е добре дошла играчка. По-добре да дъвче нея, отколкото отровните ви лилии, филодендрони и други саксийни.

   Заключението е, че една здрава котка не се нуждае от котешка трева. Тя не е полезна за котката по никакъв начин, освен за развлечение. Котешката трева не е и вредна. Ветеринарен лекар няма да ви я препоръча с хранителна цел, но в повечето случаи е безопасна. Това е просто навик от предците, който се е запазил у някои котки.

 

Източници: Geoff Stein, davesgarden.com, sciencemag.org

3986

КоментариСвързани статии

Сподели !