Ofertovet

Как действа пчелното млечице?

Как действа пчелното млечице?

  Когато става въпрос за лекуване на рани, много от нас биха избрали лекарство със сложно звучащо име. Някакъв сулфатиацол или нещо със силикон, колаген или хилауронова киселина. Научни имена, достолепни - следователно трябва да са добри.

  Е, като се замислим, надали името на материала, трябва да е показател, за това колко добре ще зарасне една рана от него. И добре, че е така, защото се оказва, че нещо с доста странното име “пчелно млечице” има удивителни свойства!

 Пчелното млечице е пчелен продукт - пчелите работнички го правят за храна на ларвичките, включая и пчелата майка. То е супер-храна за бебетата пчели!

  Когато сетане време да се роди нова пчела майка, работничките имат подготвени няколко ларви в запас. Те се хранят само и единствено с пчелно млечице - храната на монарсите в тази йерархия. Останалите - простолюдието - получават от него само в началото, а после - прашец. Така новата пчела майка е един от юнаците бозали 10 години!

  Напук на напредъка на модерната медицина - напоследък, пък много хора се обръщат към природата за лечение. И изпитват истинско недоверие към модерните лекарства, които не разбират. Възползвайки се от това, в някоя реклама биха ви убедили, че пчелното млечице има вълшебни свойства. И до сега са били изказани множество безпочвени твърдения за различните ползи, които може да окаже.

  Е, явно не съвсем безпочвени - поне първият слух трябва да е тръгнал от някъде. А сега най-после има проучване, което наистина потвърждава едно от свойствата му. Пчелното млечице има лечебен ефект над увредените клетки.

  Както всички други пчелни продукти, и то има антибактериален ефект, противовъзпалителен и имуномодулиращ. Всичко това е много хубаво и със сигурност не вреди на организма. Обаче до сега не са установени никакви съставни части в млечицето, които да подпомагат по-бързото заздравяване на рани.

  Екип от учени го разделили на съставните му компоненти, за да видят как ще въздействат механично увредени животински клетки. Оказва се, че такъв ефект има един малък протеин, наречен дефензин-1. Отново се връщаме към сложните научни имена.

  За да потвърдят теорията си, учените изработили своя версия на генът отговорен за синтеза на дефензин-1. Така си синтезирали свой собствен дефензин във високи концентрации. Сравнили го с обикновено пчелно млечице. Оказало се, че и двете са ефективни помощници в зарастването на рани.

  Както вече споменахме, естественият продукт, секретиран от пчелите помага, но до сега не се знаеше нито как, нито защо. Беше просто поредният ми, бабешки лек с мистични сили.

  Благодарение на проучванията, сме насочени в правилната посока - използвайки това, на което природата ни е научила, за да лекуваме. От тук насетне можете да очаквате препарати с дефензин да започнат да се продават в аптеките. И то съвсем скоро.

 

Източник: http://www.iflscience.com/

2808

КоментариСвързани статии

Сподели !