Ofertovet

Тайният живот на дивите пчели

Тайният живот на дивите пчели

  Медоносните пчели, безспорно играят съществената роля в опрашаването на растенията. Те са незаменими опрашители на такива, които с радост ядем - плодове, зеленчуци, ядки. Но също и на много диви растения, които просто допълват пейзажа.

  Нормално е всяка година да има някакъв подмор във всеки един кошер. Пчеларите очакват около 17% от пчелите да не преживеят сезона. Напоследък, обаче тази цифра се е увеличила. Уви, вече клони повече към 40%.

  Истина е - медосносните пчели в целия цвят намаляват. Затова многобройни учени са се включили в преброяването им и откриване на причината са голямата смъртност. Това, което всъщност са открили, че дивите пчели са в доста по-добро състояние в контраст с културните си братовчедки.

  Многобройните диви пчели могат да се открият навсякъде. Те са от огромно значение за културните растения и за горите. Те, невъзпятите герои, са превъзходни опрашители като допълват медоносните пчели в тази тяхна роля.

  Издръжливите диви пчели се навъртат около населени места и земеделски райони. Въпреки че са по-агресивни, някои от  тях успешно са използвани за опрашване на оранжерии.  

  На фона на паниката заради намаляващия брой медоносни пчелички, новината за упоритите им събратя е добре дошла. Масовият мор след културните пчели не вещае нищо хубаво и може лесно да стане причина за екологична катастрофа. Затова е толкова важно, че дивите пчели се справят толкова добре.

  Дивите пчели също са изложени на много неблагоприятни фактори. Загубват местообитанията си, заради променящата се човешка дейност. Пчеларите могат да приберат своите малки работнички, когато наоколо се пръска с пестициди. Няма кой да предпази дивите пчели от подобни отвори. За сметка на това, дивите пчели изглежда не са засегнати синдрома на колапс на колониите, който така мъчи нашите кошери.

   Намалеят ли пчелите, светът ще изпадне в глобална продоволствена катастрофа. Не, че няма да има никаква храна. Има доста растения, които сами се опрашват. Също и такива, които не се нуждаят само от пчели - опрашват се чрез вятъра и други насекоми. Но тези работливи насекоми са толкова ефективни. Станали са незаменима част от производството. Липсата им ще стане причина за намаляване на продукцията. Дърветата няма да са толкова натежали от сладки ябълки и праскови. Грудките в земята няма да дават толкова много плод, ще намалеят и малките сладки ягодки.

Просто всичко ще бъде по-малко. Достатъчно, за да се задълбочи кризата с гладуването в целя свят.

  Защо се случва всичко това?

  Не е открита една единствена причина. Екологични както и биологични фактори са  отговорни са големия подмор. Вредителите по пчелите се увеличават. Работничките не успяват да им устоят. От друга страна климатът се изменя все повече, правейки времето и температурите нестабилни. Наред с това незаконното пренасяне на пчели майки от едни държави в други само помага за разпространяване на болести.

  Колониите на дивите пчели не са селектирани от хора. При тях оцеляват тези, които могат да устоят на болести и вредители. Те не произвеждат много мед, нападат много по-лесно хора и животни. Но всичко това ги е направило по-устойчиви.

  Толкова ще е хубаво, ако това откритие насочи в правилна посока действията за опазване на медоносната ни пчела. Важно е разговорът по темата да не секва. Това засяга всички ни.

Източник: пчелар.нет, www.iflscience.com

4104

КоментариСподели !