Ofertovet

Отравяне с петролни продукти

Отравяне с петролни продукти

   Пролет е! Ту вали, ту слънце грее и на фона на капризното време едно е сигурно - навсякъде виждаме красивите цветни локви - онези, които на слънце блестят с цветовете на дъгата.

   Защо? Заради една капка бензин или масло локвите грейват като сапунени мехури на слънце. А дали това не ги прави опасни за любимците, които извеждаме на повод?

   Въглеводородите представляват голяма група химични съединения, които могат да отровят нас и всяко друго живо същество на земята. Това са: газ, дизел, бензин, разтвори за боя, терпентин, моторно масло и т.н. Те се числят към тези въглеводороди. Това са все продукти на дестилирания и  преработен петрол.

   Домашните ни животни могат да погълнат нафта, бензин или масло, ако са затворени в гаража ви и докопат някое шише с масло или разсипана туба бензин.

   Други опасни сценарии са:

   От всичко казано до тук стана ясно, че за да си навредят, животните трябва да погълнат голямо количество химикали. В една шарена локва няма такива количества петролни деривати. Тя няма да се окаже пагубна. Не трябва да бдите над всяка стъпка на четириногото си приятелче.

   Истинската опасност се крие в разхлабените капачки и разлетите шишета. Не е в капещия 1 капка на 50 км двигател, нито в поизцапаните с масло или бензин ръце. Защо да се плашим от сянката на опасността? Както и с антифризът - трябва да държим тези опасни течности на недостъпни места и в здрави опаковки.

   Разбира се, не трябва да къпете любимците си всеки ден, ала е хубаво да почиствате лапите и коремчето на тези пухлавелци, които живеят редом с вас. Навън се крият без потенциални опасности, които можете да елиминирате с една влажна кърпа. Просто изтрийте лапите с мокра кърпа след разходка и после подсушете.

   Главното действие на въглеводородите е да дразнят гастроинтестиналния тракт, кожата, очите и респираторната система. Бензинът и други летливи вещества много лесно може да се вдишат и да причинят възпаление на белия дроб. Могат да настъпят сърдечни аритмии, заради сенсибилизиране на сърцето при излагане на бензин и други агресивни въглеводороди. При системните отравяния се засягат далакът и бъбреците, тъй като те филтрират кръв на цялото тяло. Изключая стомаха, червата, очите и дихателната система са нужни големи дози и повече време, за да се увредят органите.

   Ако наистина има повод за притеснение, то симптомите няма да закъснеят.   Няколко минути, до няколко часа след инцидента с петролни деривати забелязвате промените. Действат бързо, но в повечето случаи - не е фатално.

8317

КоментариСвързани статии

Сподели !