Ofertovet

Кои почистващи препарати са отровни за домашните ви любимци?

Кои почистващи препарати са отровни за домашните ви любимци?

  Има много отровни препарати в домовете ни. Такива, които всеки знае да пази от малки деца и домашни любимци и такива, които не ни хрумва, че са опасни

  Например всеки знае, че белината и солната киселина са опасни съставни на повечето почистващи продукти. Има обаче и такива, за които, ние не-химиците, не подозираме и дори да прочетем наименованията им на етикета нищо няма да разберем.

  Ето защо ви представяме списък. Няма почистващ препарат, който да става за ядене. За да сте по-наясно - това са най-разпространените токсични вещества и препаратите, в които се съдържат те.

Фенол

  Фенолът (или oxybenzole) всъщност се среща в изобилие от почистващи препарати. Той влияе върху централната нервна система, сърцето и бъбреците. Опасен е и при вдишване и и при директен контакт. Да не говорим за токсичното му действие върху почвите.

Диетилен гликол

  Съдържа се в препарати за почистване на под, лакиране на паркет и мебели. Навярно името ви е познато, защото звучи като етилен гликол - антифриз.

Бензалкониев хлорид

  Според най-скорошни изследвания на редица учени именно на неговото присъствие в средствата за почистване се дължат зачестилите редица белодробни проблеми. Застрашително нараства и процентът на астма при домашните любимци.

Натриев борат

  Това вещество има се използва в доста лекарства - например в капките за очи. В такива малки концентрации има противобактериален ефект - при конюнктивити например. В много по-големи - в почистващи препарати. Както гласи латинската сентенция - дозата прави отровата.

Амониев хидроксид и перхлоретилен

  Тези вещества, намиращи се в препаратите за премахване на петна. Много внимавайте къде оставяте мръсните дрехи намазани с препарати за петна са. Те са силно токсични, влияят на кожата и дихателните пътища. Перхлоретилен е поредният дезинфектант с доказан канцерогенен ефект. Той уврежда нервната система, черния дроб и бъбреците.

NPE и  APE

  Пълните им наименования са нонилфенол етоксилат NPE и алкилфенол етоксилат APE. Те се извличат от петрола и са забранени в някои страни - ние не сме от тях.Съдържа се в доста професионални почистващи препарати.

Формалдехид

  Официално потвърдено е от международната агенция за изследване на рака (IARC), че формалинът причинява рак. Все пак е незаменим като дезинфектант. Стига да не го вдишвате и поглъщате вие и животинките ви - всичко трябва да е наред.

  Следват и някои конкретни препарати, които не едно и две животинчета са вкусили. Ако искате безупречно чисти плочки и жива и здрава котка, то трябва или да има ред като в казарма у вас или да прекарате невъобразимо дълго време в търсене на безопасен продукт. Това не са всички опасни, нито са най-токсичните, но определени има данни за стопани, които са си изпатили. Просто не съобразяваш риска. И през ум не ни минава, че кучетата ни могат да оближат пода или тоалетната, миришеща на белина и борова гора. Ала ето, че го правят. Те какво ли не биха опитали на вкус...

Течен сапун "Dettol"

  Той, оказва се, е много опасен за животинките. Токсичен е за животните и особено за котките. Едно мъниче разбрало това по трудния начин след като минало под автоматична сапунерка с фотоклетка. Сапунът съдържа феноли.

Медикс

  Във всичките му форми. Ако имате котка, след почистване на пода или тоалетната с Medix, я дръжте на страна. Съдържа бензалкониев хлорид и различни производни на алкохолите.

Доместос

  Не трябва да ви изненадва, че препарат, който съдържа основно белиа е отровен за всичко живо, което мърда. Но все пак, да ви предупредим.

Апта

  Не, че и това не трябва да е пределно ясно, просто има доста случай на котета решили да закусят с тоалетно пате на Apta.

  В желанието си да стигнете до безопасен компромис - чиста къща плюс безопасни продукти - можете да започнете да миете пода с настърган във вода домашен сапун. Не, действието не е като на белина (препаратът, който може да се ползва дори за дезинфекция след чума), но все пак - обикновеният сапунът е измиващо средство, добър  бактериостатик и сравнително безопасен. Стига да не е с вкус на пържола...

12393

КоментариСвързани статии

Сподели !