Ofertovet

Шоколадът и теоброминът

Шоколадът и теоброминът

  Преди повече от 2000 години древните маи открили какаовото растение и направили първия шоколад. Рецептата се е изменила, но едно нещо не се е променило - какаото.

  Ацтеките са ползвали какаовите зърна като пари и наричали какаото “храна на боговете”, а индустриалната революция го превръща в сладко изкушение за нас. Въпреки всичките си ползи за човечеството, за нашите любимци, шоколадът си остава както и преди така и сега - отровен.

  Ще се запитате: "Как така е отровен за кучето? Кое му е отровното?". Най-напред се замислете за това: таралежите ядат змии - за тях змийската отрова е безвредна. За нас хората - ами, змийската отрова си е доста отровна. Така и какаовото растение е отровно за кучетата, и безвредно за нас. Като става дума, редно е да спомена - шоколадът е вреден и за котките и за декоративните зайчета.

  Какво в шоколадът е отровно за домашните ни любимци?

  Неотменима съставка на шоколадът е какаото. Днес то се получава от ферментирали, изпечени и смлени семена от какаово дърво. Какаото съдържа алкалоид наречен теобромин. Въпреки името си, той не съдържа бром. Названието произлиза от "theobroma" (вид какаово дърво), което от своя страна идва от гръцките думи "theo" (бог) и "brosi" (храна)  -  "храна на боговете".

  Алкалоидите са, просто казано, група азотсъдържащи органични вещества. Някои са полезни или безвредни за кучетата в умерени граници - алкалоиди има в чая, някои ракообразни, доматите, картофите, морфина. Ала от тази група съединения има и в стрихнина и много видове гъби.

  И така - ние бързо разграждаме този конкретен алкалоид, теобромина, докато при кучета отнема 20 часа. Натрупва се в черния дроб и причинява отравяне.   

  Какво ще се случи, ако кучето, котката или заекът ви хапнат шоколад?

  Дозата прави отровата.

  Колкото по-малко е животното ви, толкова по-малко шоколад е нужен, за да му навреди. Едно парченце може и да не успее да умори един 60-килограмов ротвайлер, но никога не трябва да си правим експерименти. Наистина за котките опасността е по-малка, и най-вероятно едно голямо куче може да изяде половин шоколад и да оживее. Но, ако проблемът не дойде на момента, то очаквайте го по-късно, когато черният дроб на 6-годишният ви четириног ви пухкавелец откаже. Ето до това водят тези 1-2 парченца шоколад седмично.

  Кучетата, зайците, хората и всяко животно на планетата изпитват непреодолимо влечение към сладкото. Дори някои котки усещат сладкото. Но, както знаем, и антифризът е сладък, а хич не е полезен като храна или напитка за никого. Следователно - това, че са готови да излапат цял шоколад, не значи, че той е полезен за тях.

  Ето и всички прекрасни симптоми на отравянето:

  За да спасите кучето или котката си от шоколадовата смърт, а заекът от захарната болест, трябва на първо място да не държите шоколад на места, където не могат да го намерят. На второ място - да не им давате да опитват, защото научат ли се веднъж, че е вкусно, ще станат като акули подушили кръв. А ако ви гледат страшно жално, просто си представете колко жално вие ще си гледате портфейла, когато олекне след поредните  кръвни изследвания и шепа хапчета хепатопротектори (за черния дроб).

   Най-накрая, ако белята все пак стане - окажете им първа помощ като ги накарате да повърнат.  

4236

КоментариСвързани статии

Сподели !