Ofertovet

С какво можем да храним домашните любимци?

С какво можем да храним домашните любимци?

 Всички знаем, че готовите храни са балансирани и дават всичко необходимо на домашните ни любимци. Известо е и че не бива да ги храним с нашата храна, тъй като е богата на сол и въглехидрати. Кучетата и котките не са всеядни, те не се нуждаят от толкова много хляб и захар.

Но трябва ли да се притесняваме всеки път, когато кучето или котката посегне на някоя вкусотия от масата?

 Цитрусовите плодове могат да предизвикат гадене. Гроздето е токсично за тях. Други  вредни плодове за вашето пухкаво четирикрако приятелче няма.  То може да не е отявлен фрутерианец, а може и да са предпочитано лакомство. Въпреки че кучето има по-голям апетит към сладкото от котката, плодовете са безвредно, дори полезно, лакомство и за двете.

 Ябълки, круши, ягоди, диня, домати, манго, праскови, банани – цялата цветова гама. Не ги насърчавайте да ядат плодове с малки костилки и семките на ябълките и крушите. Не се заблуждавайте – кучето ви не е кошче за боклук – то може да обича банани, но не и обелките им.

 Можете спокойно да добавяте чушки, краставици, моркови и картофи в купичките им. Те са добър източник на влакнини. Препоръчва се да внимавате със зеления боб, зелето и зелените салати – те могат да съдържат естествени растителни форми на женския хормон естроген, които да повлияят зле на бременно животно.

 Ориз, макаронени изделия, хляб, чиа, ленено семе и бобови култури могат да представляват 20% до 50%  от дневната има дажба. Запомнете, че колкото повече лесно усвоими въглехидрати им давате, толкова повече килца ще трупат.

 Не се бойте, градината на баба ви няма да отрови вашето животинче. В най-висококачествените храни на пазара се добавят следните подправки и добавки:

 ♦шипка

 ♦риган

 ♦розмарин

 ♦мащерка

 ♦мента

 ♦магданоз

 ♦алов вера

 ♦мента

 ♦лайка

 ♦джинджифил.

 В това отношение запомнете едно –  вашите домашни любимци могат да се заразят от същите болести както и вие. Нека храната, която им давате, ако е домашно приготвена, бъде добре термично обработена. Да,  суровоядството е рапространен начин на хранене сред питомците ни, но то крие своите рискове.  Месо, риба, яйца, сирене, извара, мляко – те могат да ядат всички тези неща, но не се нуждаят от подправки, сол, заготовки и запръжки. Не оставяйте тази храна на произвола на природните елементи – тя лесно се разваля.

 Както при хората, така и при животните – една част от тях са с непоносимост към млечните продукти. С тази хранителна група трябва да се внимава, защото може да предизвика диария и повръщане. В допълнение - това, че са месоядни животни, не означава, че пресолените колбаси са подходящи за тях.

Никога не се безпокойте да попитате своя ветеринарен лекар за съвет или да се обърнете за помощ при проблем. Той/Тя няма да ви укори, затова че се стараете да създадете безопасна среда за новия член на фамилията ви. 

Очаквайте съвети и за други любимци – зайчета, хамстери, игуани...
 

9660

КоментариСвързани статии

Сподели !