Ofertovet

Пролетни алергии при котките

Пролетни алергии при котките

  Алергиите зачестяват не само сред хората в последните години. Може би причината е, че на нашите обгрижвани домашни котки вече не се налага да се борят с безкрайно количество паразити и бактерии. Тези, които живеят в нашите домове, дори и отглежданите на свобода в двор, се срещат с много по-малко патогени от дивите си предци. Предполага се, че както и при нас, чистата среда оставя имунната им система без работа. Така тя започва да реагира свръхмерно на всеки един потенциален алерген.

  Тъй като е пролет, на преден план излизат пролетните алергии и тези свързани с пръкващите се навсякъде като летяща, скачаща и пъплеща чума насекоми.

Полени

  Звучи странно, но алергиите към дървета, треви и полени са често срещани при котките. Засегнатите започват да дъвчат, драскат и ближат отделни части от тялото си. Ако са много леки алергии е възможно да не забележите. От друга страна - ако са тежки животните могат да си причинят големи кожни повреди.

  Често алергиите започват като сезонни състояния (възникват само, когато дразнещия алерген се произвежда от растенията). В крайна сметка може да стане хроничен продължаващ проблем. С възрастта все повече и повече вещества започват да стават дразнители.

  Най-добрия начин да  определиш дали котката ти е алергична към нещо е, както при нас, да се направят интрадермални (кожни) или кръвни тестове. Това се извършва при ветеринарен лекар или ветеринарен дерматолог.      

  Можете да държите котката вътре, със затворени прозорци и използвайки климатик и въздушен филтър, за да облекчите симптомите. Така тя няма да бъде изложена на влиянието на полен. Редовното къпане или поне изтриването с мокра кърпа би помогнало да премахнете полена, който се е полепил по козината. Като собственици вие най-добре можете да проследите как се отразяват баните на вашият пухкав домашен любимец. Дали има положителен ефект и колко често е твърде често.  

  От друга страна, не трябва да забравяте, че котката не е животно, създадено за редовно къпане. С други думи - не прекалявайте. Ветеринарният лекар може да ви предпише антихистаминни продукти, добавки с мастни киселини, имуносупресивни лекарства и други лечения, така че котката да може да живее удобно.     

Алергии към бълхи

  Много котки са алергични към бълхи. След само едно-две ухапвания започват неистови сърбежи. Може да не успеете да намерите следите от ухапване. Това е така най-вече, защото котките с алергия към бълхи се почистват яростно. Тези насекоми са големи дразнители дори и да няма свръхчувствителност към тях. Ако забележите, че котката ви хапе, драска или ближе много често и ожесточено врата, коремчето,краката и началото опашката си - това може да са признаците на алергия към бълхи при котките.

  Дълготрайното използване на външни обезпаразитяващи средства помага не само да се отървете от възрастните хапещи бълхите, а и младите да пораснат и да се размножават. Така се елиминира възможността за алергия. Запомнете, че кучешките и котешките препарати за обезпаразитяване са с различен състав. Това би било пагубно за тях.   

  Всяко едно насекомо може да предизвика алергична реакция - слюнката на тези хапещи гадинки си е чиста отрова. В крайна сметка, заради силният сърбеж, животните разчесват до кръв кожата си. Сякаш болката от раните не е достатъчно лоша последица - не, освен това тези открити рани могат допълнително да се възпалят от различни бактерии в околната среда. Да не говорим, че заради целия този стрес животните нито могат да спят, нито да се хранят пълноценно.

  Алергиите при котките, кучетата и другите домашни любимци са се превърнали в един немалък проблем за тях и собствениците им. Те са най-малкото неприятни. В най-лошият случай - причина за постоянни кожни проблеми.

Източник: petmd.com

7732


  • Пролетни алергии при котките
  • Пролетни алергии при котките

КоментариСподели !