Ofertovet

Всичко, което трябва да знаете за бълхите - част 2

Всичко, което трябва да знаете за бълхите - част 2

   Малките скачащи и хапещи гадинки, наречени бълхи, могат да причинят доста неприятности на този, когото са нападнали. Понякога и при нас, и при домашните ни любимци сърбежът не е единственият подарък, който оставят след себе си.

Симптоми на ухапването от бълха

  При повечето хора няма никаква реакция към ухапването освен лекия сърбеж. Бълхите не носят никакви съвременни болести по хората.

  Малките деца и алергичните могат да реагират лошо на ухапванията – възможни са подувания. Кожата около ухапването може да е болезнена и раздразнена. Разчесването, както винаги, може да доведе до вторична инфекция.

  В повечето случаи бълхи ще са нападнали целия ви дом, а не само един от семейството. Този проблем трябва да се реши своевременно.

Усложнения на ухапванията от бълхи

  Двете основни усложнения са алергична реакция и вторична инфекция. Ако забележите някой от следните симптоми , трябва веднага да потърсите медицинска помощ:

  Мястото на ухапването представлява отворена рана. Тя може да се инфектира - вторична инфекция. Засегнатият е с подути лимфни възли, силна болева чувствителност около ухапването или силно зачервяване. В такъв случай задължително трябва да говорите с ветеринарен лекар (или с доктор, ако вие сте пострадалите).

Лечение на ухапвания от бълхи

  Както при всички други сърбящи пъпчици и плюски можете просто да изчакате сами да минат. Разбира се, при домашните любимци това е по-трудно. На тях не можеш да кажеш, че трябва да престанат да се чешат, защото ще си разранят кожата и ще стане по-лошо. При хората е много по-лесно да намажем раздразнената кожа с всякакви бабешки мехлеми и мазила от аптеките. При милите ни домашни любимци трябва много да внимаваме дали този лек няма да се окаже отровен за тях, когато го излижат от кожата или козината си. Ето някои от по-безвредните за четириногите ни приятели домашни лекове:

  Разбира се, препоръчително е първо да се консултирате с ветеринарен лекар. Ветеринарните лекари могат да предпишат на домашният ви любимец правилният безопасен за тях медикамент против сърбеж.

  За трайно решение на проблема с бълхите трябва да обезпаразитявате домашният си любимец редовно. В някои случаи може да се наложи да обезпаразитите цялото жилище и дори външният двор (ако има такъв). За целта се използват различни Spot-on препарати, нашийници, пудри, шампоани, спрейове и хапчета, които можете да намерите в зоомагазини и някои клиники.  

   Колкото и да ни се иска бълхите не изчезват през зимата както комарите. Те са целогодишна напаст. Затова ежемесечното обезпаразитяване е най-доброто решение за питомците ви.

Източник: http://www.medicalnewstoday.com, Laura LaVoie.

8328


  • Всичко, което трябва да знаете за бълхите - част 2
  • Всичко, което трябва да знаете за бълхите - част 2
  • Всичко, което трябва да знаете за бълхите - част 2

КоментариСвързани статии

Сподели !