Ofertovet

Нов вид кенгуру

Нов вид кенгуру

   Австралия не спира да ни изненадва с причудливата си флора и фауна. Оказва се, че има кенгура, които живеят по дърветата. Шок. Е за нас, австралийци отдавна знаят, че съществуват.

  За никого не е тайна, че Австралия има много очарователни торбести бозайници. Онези, които отглеждат малките си в торба на корема си. Изненадващо - това не е само кенгуруто - най-известният представител. Освен него има още:

  А това последното е най-интересното. И сигурно е най-малко известно. То хем прилича малко на обикновеното кенгуру, само че е два пъти по-пухкаво, хем и прилича на мече. Живее само на континентът-държава и о. Нова Гвинея. Тези аборигенни същества са изключително потайни. Затова се знае много малко за това как живеят и как се държат и до ден днешен.

 Чудите ли се как така…? Наистина ли не се е намерил един добре платен изследовател на Nat Geo или някакъв смахнат учен, запален по странни животни? Не може да няма как - снимат се с някакъв дрон и толкова! Ха, де да беше толкова лесно. Докато дроновете не станат безшумни и невидими, няма как да ги изследваме от безопасно разстояние.

  Въпреки че са изключително миловидни, кенгурата са изключително опасни животни. Те са силни и агресивни. Като разярен бик, но по-малки и по-подвижни. Честно казано са си злобни. Има достатъчно нападнати хора, които да свидетелстват за това - не е нужно да разбирате на свой гръб.

  Сега не се знае дори бройка им. Може само косвено да съдим за положението на вида. Както всички останали диви животни - те са застрашени от постоянните набези на незаконен лов и унищожението на естествените им обиталища. Стават все по-рядко срещани сред дивата природа. А пък да се отглеждат в изкуствени условия не е лесно. През 2016-та година за първи път се роди дървесно кенгуру в зоопарка Пърт след 36 години неуспешни опити. Тази новина носи надежда за оцеляването на вида.

  Толкова много потайни животни и растения могат да изчезнат преди да бъдат открити, ако не уважаваме природата. И нашите гори и екзотичните джунгли - те не могат да са само нещо, което експлоатираме. Защото просто ще изчезнат - внуците ни няма да знаят не само какво е дървесно кенгуру - а какво е чучулига. Природата може да се възстанови, да се справи с промените, ако и подадем ръка. Защо да се опитваме да я надвием. Няма да е в наша полза да се бием с майка си. Тя може да бъде свирепа, особено ако е ранена.

  Като става въпрос за ранени майки - кенгурата имат един от най-слабо развитите майчински инстинкти. Намират ли се в опасност и нямат ли друг изход, те няма да защитят малкото си. Ще го оставят, за да могат да избягат по-бързо. Ако си мислите, че Африка е страшна и сурова със своите лъвове и хиени...

  Можете да се запознаете с тези опасни пухкави сладури тук, от безопасно разстояние - екрана на компютъра или телефона.

 

Източник: boredpanda.com

Автор на снимките: Зоопарк Пърт, Катерснюз, Зоопарк Таронга, Зоопарк Уъдланд Парк и др.

7377


  • Нов вид кенгуру
  • Нов вид кенгуру
  • Нов вид кенгуру
  • Нов вид кенгуру
  • Нов вид кенгуру
  • Нов вид кенгуру
  • Нов вид кенгуру
  • Нов вид кенгуру
  • Нов вид кенгуру

КоментариСвързани статии

Сподели !