Ofertovet

Котешка трева - добра или лоша?

Котешка трева - добра или лоша?

   Котките често ядат трева. А днес тя се продава в много зоомагазини.
    Ако се поровите из безкрайния интернет в търсене на отговори на: ”Защо?”, и “Трябва ли изобщо да ядат?”... По-скоро няма да намерите “верния отговор”. Това е защото няма един единствен верен отговор.

   Нека да изясним три неща в началото:

   Първо - наистина съществува растение, което се казва котешка трева: Avena sativa. Това име не е широко разпространено, A. sativa е обикновен посевен овес. Ще минете през много сайтове, докато намерите, че наричат овеса и котешка трева.
  Второ - има много малко дискусии на тема каква е хранителната стойност на това растение в диетата на котките.
  Трето -  повечето от тези сайтове наричат “котешка трева” много различни растения. И пшеница, ечемик, лен... даже и онези билки, по които котките полудяват, но се дават изсушени и за игра.    

   А сега нека да преминем към дискусията “За” и “Против”:

   "За"

   Има някои ползи от котешката трева. Тук говорим предимно за развлечение, игра и обогатяване на околната среда.

  

"Против"

   Дали има полза от яденето на трева? Не.

   Една от десет котки никога не се опитва да яде трева. Те не страдат от това. От останалите - всяка четвърта котка повръща след ядене на трева. Фибрите в растенията се храносмилат от кравите. Витамините - също. Котката не печели нищо от треволяка.

   Дали е вредно? Може да бъде.

   Може би вие имате една от онези тревопасните котки. Тогава спокойно - тревата е достатъчно безопасна, засадите ли си една домашна морава за котето. Ако просто се чудите дали на котката не й липсва трева в диетата - вече знаете - не. Правилният избор е индивидуален.

 

Източници: Geoff Stein, davesgarden.com, sciencemag.org

13252

КоментариСвързани статии

Сподели !