Ofertovet

Какво е "отрова"?

Какво е

Отрова, това е една ужасна дума. Обаче, оказва се, е съвсем неясно понятие. По-лошо от това - голям брой хора си мислят, че знаят какво значи, а са погрешно осведомени.

Да отровата е нещо, което убива живите. Вещество, което нарушава основните жизнени процеси в организма. Но наред с това е вярна и поговорката:

“Дозата прави отровата.”          

Ако разбирате това, мислите ви текат в правилната посока. Отровата не е просто нещо вредно и опасно, което трябва да се избягва. Всяко вещество, създадено от природата има предназначение. Голяма част от химикалите, създадени от човека също са измислени с цел да служат на човечеството, на медицината, на инженерната мисъл, а не случайно да попадат по козината на домашните ни любимци или в храната им. Малко на брой са тези измислени само с цел само да унищожават.

Да вземем за пример алкохолът - това е една отрова. Убива всякакви клетки при контакт. В достатъчни количества вашата чашка може да причини чернодробна недостатъчност и да убие домашния ви любимец. НО - каква мислите е противоотровата на антифриза? Да, етилов алкохол, венозно. Отрова, но и антидот.

Още един - парацетамол. Или ацетамидофен. Чудесно противовъзпалително за сваляне на температурата! При хората. Много е важно да запомните, че домашните ви любимци не са човешки деца. Техните органи не произвеждат същите ензими както нашите. С други думи - черният дроб на котката ви не е пригоден да се справи с парацетамол. На всичко отгоре и човешката медицина не обръща внимание на килограмите, защото всички сме приблизително еднакви. Гледате опаковката и си казвате - една таблетка от 500 мг за 12 годишно дете… хм… значи една таблетка за котката ми! Брей, тази ваша котка 30 килограма ли тежи? Хей, тук да не се объркате - котката ви по принцип не трябва дори да помирисва парацетамол - дори да е прашинка!

Последен пример - таралежите ядат някои отровни змии. Защо? Отровата на змиите не действа на ежковците. Еволюцията им е дала този скрит коз. Вие можете ли да се похвалите с вроден имунитет към змийска отрова? Май не… Подобно на вас и змиите, и кучето ви не се разбира много много с гроздето.

В достатъчни количества почти всичко може да се превърне в отрова…Алкохолът, парацетамолът, гроздето.

Затова не всичко, което е отровно, е еднакво силно. Едни отрови са по-силни от други. Дори и онова малко бяло хапченце да ви изглежда съвсем безобидно.

Колко тежко ще е отравянето и какъв ще е изходът от него зависи не само от това колко отрова е била погълната, а и каква е реактивността на организма.

Погрешно си мислите: “Моята Саричка е силна и млада, ще й мине!” Колкото по-силна и и млада е , толков по-бързо отровата ще навлезе в организма. Метаболизмът на едрите, силни и охранени животни е по-бърз. По правило те първи усещат признаците при отравяне. Да, тук я има и другата страна на монетата: силният организъм по-лесно би се възстановил… но ако и щетите при него са по-големи???

Това е единственият плюс на старостта.

Сложно е да възприемем, че нещо безобидно за нас, може да е пагубно за нашите малки другарчета с опашки или пера. Трудно е и да приемем, че в опита си да помогнем, може би сме влошили ситуацията драстично. Но грешки се допускат.

Като пазиш в тайна грешката си не спасява никого. Когато откажеш да повярваш не променяш реалността.

3515

КоментариСвързани статии

Сподели !