Ofertovet

Ново куче: Породите с чувствителни стомаси

Ново куче: Породите с чувствителни стомаси

  Съдната събира някои домашни любимци със стопаните им по изненадващи начини. Други хора избират бъдещият си Джак или Киара в момента, в който ги видят - любов от пръв поглед. Трети внимателно преценяват възможностите си преди да изберат.

  Новият домашен любимец се появява в живота ти носейки своя уникален характер и в някои случаи - уникално чувствителен стомах. Кучето ви дарява с много енергия и любов, но изисква равни количества грижи и внимание.

  Породистите кучета носят качествата на предците си. Избирате тази порода, защото кучетата са спокойни, онази - защото са малки и послушни, третата - понеже се тренират лесно и са безусловно верни. Били са селектирани десетилетия наред, за да изглеждат по един определен начин и имат дадени желани черти в характера си.

  В крайна сметка кучетата от една порода споделят не само външният си вид, а и наследствените проблеми. Точно така - почти е невъзможно да намерите чистокръвно породисто куче без характерните за породата проблеми.

  За малките кучета-играчки, някои териери и северни породи - това е на първо място - храносмилателната система. Клепоухото куче, което живее пред блока може да изяде цял плъх за закуска, две лъжици развалена руска салата и едно парче хляб от земята и да се чувства перфектно! Но не и вашият йоркширски териер. Едно парченце луканка се равнява на 2 седмици диария за него. Ура...

  Ако сте горд собственик на чихуа-хуа или хъски, йорки или померан - вероятно сте запознати с този проблем. Това е цената, която трябва да платите, за да се радвате на сладките им личица и остри муцунки, разноцветните очи и пухкавите кожуси. Разбира се, няма две еднакви кучета. Неоснователно е да се твърди, че всяко едно куче от мини порода има чувствителен стомах. Нито, че всяко едно хъски или лабрадор са живият еквивалент на прахосмукачка.

  Да кажем, че вашият мини-вълк не е едно от изключенията. Единственото решение е да намерите корена на проблема.

  При някои това е лесно - Рекс е изял боята от стената и 1 метър от кабела за интернет. Сега червата му не са във възторг, а направо са в стачка. От два дни Рекс ака нещо с консистенцията на боза. След като сте се уверили, че кабелът не се е оплел в червата му, трябва да предприемете някои наложителни мерки - като намордник винаги, когато се разхожда и училище за кучета.

  При други, отговорът е живот изпълнен с лишения. Да, Лили е много сладка и се моли от половин час да й дадете парче от пържолата си. Лили, също така има остра непоносимост към черен пипер, лук и чушки под каквато и да е форма. Не бихте дали фъстъци на някой, който е алергичен към тях, нали? Тогава съберете смелост и кажете: “Не”, на кучето си.

  По-трудно се намира изход от следната ситуация - Капи е красив и чувствителен. Вчера сте затворили врата по-рязко и не сте го вдигнали на ръце до второто изквичаване. В знак на протест, Капи вече не прави купчинки, а локвички. Има ли изобщо начин да калиш някой толкова емоционален? Единственият подход, който доказано работи в такива случаи - да се наложите над джавкашата плюшена играчка и да й покажете, че не може да ви манипулира по този начин! Всъщност трябва да дисциплинирате себе си. Разбира се след като се уверите, че не симулира и този път и за всеки случай изкарате една кратка терапия с пробиотик.

   Когато изберете едно животинче за свой най-добър приятел, а дори за част от семейството - трябва да приемете недостатъците му. Лошото винаги върви ръка за ръка с доброто.

Автор: Весела Хичева

11438

КоментариСподели !