Ofertovet

Трансмисивен венеричен тумор (TVT)

Трансмисивен венеричен тумор (TVT)

Трансмисивният венеричен тумор е туморна формация, която засяга кучета във всяка възраст и от двата пола. Туморите имат различни размери от 5 мм до 10 см в диаметър. Формата им най-често е карфиолоподобна с ронлива повърхност, която често кърви и създава предпоставки за сериозни възпалителни процеси. Локализират се най-често в гениталиите. Дават метастази в регионалните лимфни възли. Предава се на други кучета чрез директен контакт.

Представяме Ви нашия пациент Лоли, който постъпи за преглед. Стопанката се оплака, че често си ближе пениса и струята урина му облива задните крайници. При физическия преглед се установи  добре кръвоснабдена туморна формация на пениса с размери на орех. Бяха взети материали за допълнителни кръвни тестове и за анализ на урина.

След обстоен анализ на данните, които получихме от клиничния преглед и характерната за този тип тумори хистологична находка, ние успяхме лесно да поставим диагнозата – Трансмисивен Венеричен Тумор (TVT). Чрез ехографското изследване на лимфни възли се потвърди, че няма метастази в изследваните органи. Кръвните показатели на Лоли бяха в нормални референтни граници и ние пристъпихме към терапията.

Назначен беше едномесечен курс на химиотерапия. Периодично се правеха контролни кръвни изследвания. Още на втората седмица имаше видим регрес на туморната формация.

След едномесечната химиотерапия Лоли се чувства много добре. Ако и Вие забележите особено поведение у Вашия любимец, не се колебайте да се обърнете към ветеринар.

Автор: д-р.Недкова

Източник: Ветеринарна клиника "Вита" 

8514

КоментариСвързани статии

Сподели !