Ofertovet

Трябва ли да къпем домашните си любимци и колко често?

Трябва ли да къпем домашните си любимци и колко често?

  Колко често къпем домашните си любимци, зависи предимно от това колко често искаме да ги къпем? Трябва да се съобразяваме с особеностите на своя домашен любимец – някои се цапат по-бързо от друг, а трети могат и цял живот да не видят баня. Важно е да запомним, че естественият водно-мастен баланс на кожата е важен за здрава и съскава козина, за предпазването и от студа и от вредни микроорганизми.

 

Зайци и гризачи

  Зайците, както морските свинчета, хамстерите и поровете, сами се почистват, за да се скрият от потенциални неприятели. Затова при тях не е необходимо да се стига до баня. Дори е противопоказно при хамстери. Всъщност, ако от тях се носи неприятна миризма и тя не идва от талашът, това е повод за притеснение. Ако все пак се наложи да ги изкъпете, то трябва да се съобразите, че заради малките си размери те много лесно могат да настинат. Освен това има голяма вероятност те да се паникьосат и да реагират буйно, наранявайки себе си и вас. Препоръчително е да имате помощник и приготвена хавлия за подсушаване. Освен това водата не трябва да е над ниво над коремчето и никога не трябва да потапяте целия си любимец във вода.

 

Костенурки

  Костенурките се нуждаят от терариум с водно пространство и едно сухо осветено островче. По-разпространената като домашен любимец е сухоземната костенурка. Въпреки, че 2/3 от терариумът им е вода, им трябват бани веднъж седмично. Не се използват химични средства, само при много силно зацапване може да използвате някой нежен бебешки сапун. Някои собственици използват четка за да почистват корубата съвсем нежно. Водата трябва да е топла – около 30-32 градуса и до 2/3 от височината на легнала костенурка. Докато ги къпете водата ще стане доста мръсна, защото те ще я ползват за тоалетна сякаш напук на усилията ви да ги почистите. След това се подсушават и оставят на топло.

 

Котки

  Котката прекарва голяма част от дена в почистване на козината си. Този навик произлиза еволюционно от  нуждата да премахне следите от последната си плячка. Така следващата жертва не надушва останките от предишната. Така успяват и да скрият себе си от други хищници в околията. Ако попитате някои собственици колко често къпят котките, отговорът ще е веднъж в годината +/- 1 и то по-често -1. Може да ви се наложи да изкъпете котка при прекомерно силно зацапване или от полепващи частици. От личен опит ви казвам, че е напълно възможно да се наложи да чистите лепило от котка. Също при използване на някои антипаразитни средства предписани от ветеринарен лекар. Или за изложба – когато трябва да бухне козината на вашата дългокосместа персийка. Разбира се, всеки е с особеностите си.

 

Кучета

  Кучетата с по-къса козина като дакели, далматинци, хрътки, а още повече голите като китайско голо качулато куче са много по-чувствителни към химикали от колкото дългокосместите породи.

  Трябва редовно да ги решите и преглеждате за паразити. Препоръчително е да ги къпете един път в месеца или на два месеца. Така запазвате целостта на кожата, а тя е естествената им бариера срещу студа. Разбира се, има индивидуални различия.

  Йоркширските териери са друга тема. Те трябва да се къпят по-често от останалите породи кучета. Отново зависи от прическата и типа кожа на вашето йорки, но баните обикновено са един път седмично до един път на три седмици. Колкото по-дълга е козината му-толкова повече нечистотии ще събира и по-често ще се нуждае от баня. Ако установите, че кожата му е чувствителна, то трябва да намалите броя.

 

  В общи линии къпането зимно време не се препоръчва. А ако е наложително – то нека току-що изкъпаните ви животинки да са в топло помещение без течение. Налага ли се – дори използвайте сешоар.

8042


  • Трябва ли да къпем домашните си любимци и колко често?
  • Трябва ли да къпем домашните си любимци и колко често?
  • Трябва ли да къпем домашните си любимци и колко често?

КоментариСвързани статии

Сподели !