Ofertovet

Трябва ли да давате на вашето куче костите от ребра?

Трябва ли да давате на вашето куче костите от ребра?

Няма куче, което при поява на месо на масата да не направи мили очи. Препоръчва ли се обаче да се дават кости от телешки или свински ребра на вашия четириног приятел от време на време? Ребрата са специфичен продукт, тъй като те могат да донесат със своето преглъщане по-големи проблеми като: възможност от задъшаване. проблеми с храносмилането и остри кости в храносмилателния тракт.

Безопасни ли са ребрата? Различните начини на приготвяне

Сурови ребра: риск

Когато хората готвим месо и друга храна, основната цел е да ги направим по-смилаеми: окрехкотяваме ги, разграждаме по-трудните за смилане части от тях и се уверяваме, че за годни за ядене чрез термична обработка, която унищожава бактериите и микроорганизмите, които могат да ни разболеят.

Ако дадете сурови ребра на вашето куче, което може да обича да гризе сурова ребра, но все пак може да е изложено на риск да се разболее от именно тези необработени меса.

„Суровите меса могат да причинят хранително отравяне поради бактерии, което е риск и за хората, които боравят с храната“, казва Шмид(ветеринарен лекар токсиколог). „Суровото свинско месо също носи риск от предаване на кръгъл червей, наречен Trichinella spiralis, което може да доведе до трихинелоза при вас или вашия домашен любимец.“

Суровите ребра представляват по-малка опасност кучето да ги натроши на по-малки, по-опасни парчета, които могат да бъдат погълнати и да останат в храносмилателния им тракт, но много ветеринарни лекари съветват да не позволявате на кучетата да ги дъвчат, освен ако не са внимателно наблюдавани. Дори тогава никога не знаете кога вашето куче може успешно да счупи кокал на парче, което може да бъде погълнато.

Варени ребрени кости: Още по-голям риск

Сготвените кости от ребра носят дори по-голям риск от суровите кости от говеждо или свинско ребро, тъй като готвенето изсушава и отслабва костите, което ги прави по-вероятно да се счупят.

„Тези кости, сготвени или сурови, представляват риск за кучетата за причиняване на запушвания от чужди тела, които може да изискват операция“, казва Шмид. „И парчетата от костите могат да перфорират чревния тракт, което да доведе до сепсис и смърт.“

Варено месо от ребра

Няма нищо присъщо токсично или отровно в говеждото или свинското месо за кучета. Но както при всяка човешка храна, има съставки в подправките, натривките за барбекю, сосовете, солта, захарта и други вкусни добавки могат да направят месото от ребра да разстрои стомаха на кучето ви или дори по-лошо. Твърде много сол може да навреди на здравето на вашето куче, тъй като кучетата не се нуждаят от много натрий в диетата си. Допълнителните калории могат да причинят затлъстяване, а излишните мазнини (дори едно изключително мазно хранене) могат да възпалят панкреаса на кучето и да причинят здравословни проблеми.

Признаците на стомашно разстройство или панкреатит от твърде много мазнини могат да включват повръщане, диария или загуба на апетит, казва Шмид.

Ако наистина, наистина искате да предложите малко варено месо от ребра на кучето си, направете го постно и избягвайте парчета, които съдържат добавки като сос или подправки. Но не се паникьосвайте от няколко хапки, казва Шмид.

Опасностите от храненето на кучета с ребрени кости

Ако държите тлъстите и добре подправени ребра далеч от вашето куче - отлична работа, но ако все пак, вашият четириног приятел е откраднал няколко кости от боклука или от чинията. Колко наистина трябва да се тревожите? Има няколко неща, за които трябва да внимавате, ако вашето кученце обича да взима работи от плота или масата.

Първият и най-очевиден риск е, че могат да се задавят. Ситуациите на задушаване са очевидни и могат да бъдат страшни, казва Шмид, и изискват незабавно посещение в спешна болница.
Ако кост е заседнала в хранопровода на вашето куче (където и да е от гърлото до мястото, където гърлото се среща със стомаха), вашето кученце може да отделя лиги и слюнка, да кашля, да търка главата и врата си по земята или вероятно да повръща. Ако кучето има продължително повръщане, има значителна летаргия, болка в корема, кървави изпражнения или признаци на заседнала кост в хранопровода, то също трябва незабавно да стигне до ветеринарна клиника.

Ако знаете, че вашето куче е изяло кост или парче от кост, но не показва признаци на дистрес, все пак трябва да се свържете с ветеринарна клиника възможно най-скоро, казва Шмид: „Могат да се направят рентгенови снимки.

По-безопасни алтернативи на ребрените кости

Ако сте заклели животински кости за вашето куче, това не е краят на света за куче, което обича да дъвче кокали. Има много други възможности за дъвчене и споделяне на храна с вас и вашето семейство.

Можете да изпробвате различни, издръжливи играчки за дъвчене, за да видите дали вашето куче ги харесва толкова, колкото и истински кокал. Можете дори да замразите вкусни лакомства в някои от тях, за да направите дъвченето и близането по-дълготрайно предизвикателство. Има дори няколко по-дълготрайни опции за лечение с дъвчаща кост, които дори могат да помогнат за здравето на зъбите на вашето куче, докато дъвче.

Източник: Daily Paws

1061

КоментариСподели !