Ofertovet

Отравяне с антифриз

Отравяне с антифриз

През пролетта и есента много хора сменят антифриза на своите коли. От всички отровни вещества, пред които са изправени Вашето куче или котка, антифризът е може би един от най-вредните. В последните години антифризът се превърна в една от най-достъпните и най-силни отрови за домашните и бездомните животни. Домашните любимци, особено кучетата, обичат да пият това смъртоносно вещество, защото то има сладък вкус. Но дори погълнати само няколко супени лъжици от антифриза, могат да се окажат смъртоносни за Вашия домашен любимец. Повечето марки антифриз съдържат вещество етиленгликол, коeто също се намира и в спирачната течност. Малко повече от 3 супени лъжици от веществото може да бъдe смъртоноснo за 22-килограмово куче. Смята се, че повечето отравяния се случват около дома на домашния любимец, защото собствениците не съхраняват безопасно антифриза за колата си. Ако подозирате, че Вашият домашен любимец е погълнал дори малко количество антифриз, свържете се незабавно с ветеринар.

Защо антифризът е толкова опасен?

Етиленгликолът не е опасен сам по себе си, но той става токсичен след като се метаболизира и причинява тежка бъбречна недостатъчност. Етиленгликолoвата токсикоза е често фаталена, ако не се лекува в рамките на първите осем часа. Антифризът се резорбира бързо от храносмилателната система и неговите съставки увреждат туболите на бъбрека и организма бързо изпада в състояние на ацидоза и нефротоксикоза. Всъщност, около 80% от кучетата с бъбречна недостатъчност, вследствие на отравяне с антифриз умират. За съжаление много собственици не разбират кога техните домашни любимци са консумирали антифриз. Те често стават наясно с проблема, когато техните домашни любимци покажат симптоми на бъбречна недостатъчност – омърлушеност, повръщане и липса на уриниране.

Клинични признаци

Отровата се абсорбира бързо в организма на домашния любимец и бързо влияе на мозъка и гръбначномозъчната течност. В резултат на това домашният любимец може да прилича на “пиян” в рамките на 30 минути до 12 часа след поглъщането на отровата. Острата бъбречна недостатъчност се развива в рамките на 12-24 часа при котките и 24 – 36 часа при кучетата.

Други признаци, които може да се проявят при отравяне с антифриз са:

С признаци на унилост и липса на желание за игра постъпи за лечение в нашата клиника Коки, който е мъжко куче, живеещо пред блока на неговия попечител. Коки е бил в това състояние така от два дни.

Диагностика

Бързият развой на заболяването и характерните параклинични показатели бяха насочващи към поставянето на точна диагноза. Характерните изменения в биохимичните показатели и характерната ехографска находка са водещи при поставянето на тази интоксикация.

Какво да направите, ако Вашият домашен любимец е приел антифриз?

Времето е от решаващо значение, защото лечение започнато 24 часа след поглъщането на отровата, често е безсмислено. Затова веднага се свържете с нас на страницата за Контакти, за да можем максимално да сме Ви полезни. Ние препоръчваме да се опитате да предизвикате повръщане на Вашия домашен любимец, като му дадете кислородна вода разредена 1 : 1 с вода. Това особено е належащо, ако току-що сте видели Вашия домашен любимец да консумира отровата.

Как да се предпазим от отравяне с антифриз?

Повечето отравяния се случват около дома. Чрез държане на контейнери с антифриз и други продукти с етиленгликол плътно затворени и на недостъпни места, можете да предотвратите потенциална трагедия. Най-важното нещо, което може да направите е да не позволявате на Вашия домашен любимец да се скита без надзор. Не забравяйте, че когато забележите, че нещо не е наред с Вашия домашен любимец, то може вече да бъде твърде късно. Бъдете винаги нащрек при разходките, особено ако Вашият любимец обича да похапва всичко от околната среда.

Други превантивни методи могат да бъдат:

Не забравяйте, че навън живеят много бездомни животни, които често са потърпевши от нашата немърливост и безхаберие.

Автор: д-р.Стоичков

Източник: Ветеринарна клиника "Вита" 

106551

КоментариСподели !