Ofertovet

Най-важното за породата: Мини Пинчер

Най-важното за породата: Мини Пинчер

Известно като „Кралят на играчките“, миниатюрното куче пинчер събира много характер в своята малка фигура. С височина само 31 сантиментра най-много и тежаща около 4.5 килограма/

Привързващ, умен и лоялен, минипинът е прекрасен компаньон и семеен домашен любимец (въпреки че трябва да се внимава около по-малките деца), който ще бди над дома и хората. Тази популярна порода е лесна за обгрижване, има малко здравословни проблеми и е много забавно да бъдеш около нея.

Външен вид

Цветовете на миниатюрния пинчер варират между черно, шоколадово, жълтокафяво, светлобежово, червено, ръждиво и комбинации от всички по-горе. Те имат тъмни очи, които са с почти овална форма и високи, щръкнали уши. Тяхната къса, твърда козина изисква малко поддръжка и те рядко пускат косми.

Ушите на мини пинчера понякога се купират, но това е противоречива практика; според Американската ветеринарномедицинска асоциация, отглеждането обикновено се извършва по козметични причини и няма доказани ползи за здравето.

Миниатюрните пинчери имат много уникален стил на движение, който е почти подигравка и се нарича тяхната "походка на хакни" от развъдчиците и тези, които показват породата. Това е едно от многото неща, които помагат на мини пинчерите да бъде толкова очарователен и да прилекат толкова много фенове.

Темперамент

Има какво да обичате в темперамента на миниатюрния пинчер. Те определено са умни и лоялни спътници, които са идеални за гушкане в скута. Колкото и да са малки, те са страхотно гласовити и ще ви предупредят - от доставка на пица до минаващия квартален заек.

Миниатюрните пинчери са страхотни семейни домашни любимци, но повече в семейства с по-големи деца. Те може да не са много търпеливи с малки деца, които дърпат опашките им или ги хващат, така че взаимодействието с малки деца трябва да бъде наблюдавано и децата трябва да бъдат научени как правилно да взаимодействат с домашни любимци. И тъй като са толкова малки, могат случайно да бъдат наранени, ако малко дете ги хване твърде грубо.

Дали вашият мини пинчер се разбира добре с други домашни любимци вероятно зависи от това колко добре е социализиран. „Ако бъдат доведени в къща, където вече има други домашни любимци, те вероятно ще се оправят, а пинчерът няма да бъде уплашен от по-големи кучета по никакъв начин, така че вероятно ще отстоява позицията си дори при по-груба игра", казва Бабино.

Въпреки че миниатюрният пинчер е енергичен, той има семпли нужди по отношение на това колко усилия трябва да положите за разходки. „Те са малки, както и техните изисквания за упражнения. Можете да ги заведете на кратка разходка до парка и да ги оставите да потичат малко, и това е достатъчно“, казва Бабино.

Лаят на миниатюрния пинчер може да бъде проблем, така че ако търсите тиха порода, това малко гласовито куче вероятно не е за вас. „Те ще искат да ви предупреждават за всичко, през цялото време“, предупреждава Бийзли. Това може да е случаят, ако им е скучно и си струва да запомните, че умореното куче е добро куче, така че отделянето на повече време за игра може да помогне с проблема.

Жизнени нужди

Миниатюрните пинчери могат да се адаптират към всякакви жизнени ситуации и са страхотни кучета за апартаменти. Бийзли казва, че лесно могат да бъдат обучени да вършат "работата" си с подложки, въпреки че може да ги дъвчат, когато са много малки.

Както споменахме, те могат да се разбират добре с други котки и кучета в домакинството, стига да са израснали с тези животни и в зависимост от това колко са социализирани - темпераментът на вашето куче също ще играе роля в това.

Мини пинчерите не са от типа кучета, които се справят добре, оставени сами цял ден, тъй като искат да са около вас през цялото време. Те са социални кучета, които искат да бъдат част от действието, особено когато това включва игра на донасяне или други игри с техните хора.
Тревожността при раздяла при кучета е по-често срещана, отколкото си мислите

Въпреки факта, че мини пинчерите всъщност не се нуждаят от тонове упражнения, те, както повечето кучета, обичат да излизат за добра игра и могат да бъдат отлични спътници за туризъм (макар че може да се наложи да ги носите след няколко километра). Те също са перфектни гушкащи се и с удоволствие ще седят на дивана с вас. Миниатюрните пинчери са универсално малко куче и са щастливи да правят каквото и да правите. Наистина, те искат да бъдат вашият BFF и ще обожават своя човек номер едно над всички останали.

Грижа

Грижата за миниатюрен пинчер е лесна – късата им козина се нуждае от малка поддръжка, освен ежеседмично минаване с мека четка или ръкавица за подстригване. Ако ноктите им станат твърде дълги, това може да е неудобно, така че ги подрязвайте редовно (или ги заведете при вашия ветеринарен лекар или фризьор, за да го направят).

Препоръчва се редовно миене на зъбите с паста за зъби, предназначена за кучета, тъй като проблеми със зъбите могат да се появят при много играчки и малки породи кучета (а справянето с тях може да бъде скъпо).

Като енергични кучета, min pins обичат да излизат на разходки, но нямат големи изисквания по отношение на упражненията. Те са много игриви и Бийзли казва, че обичат да играят с играчките си. „Дърпането на въже е твърд фаворит на моите кучета и те могат да се упражняват много в дома чрез игра“, казва тя.

Обучението трябва да бъде последователно и с много положително подкрепление. Трябва да имате реалистични очаквания по отношение на това какво могат да управляват на каква възраст. Например, според опита на Beasley, наистина не можете да започнете да се опитвате да ги обучавате вкъщи, докато не навършат три месеца. „Те имат толкова малки пикочни мехури“, казва тя. "Като основно правило, когато се събудите, пуснете ги навън. След като ги нахраните, пуснете ги навън; след като играят усилено, пуснете ги навън."

Здраве

Като цяло смятани за здрави малки кучета, продължителността на живота на миниатюрния пинчер може да достигне до 16 години и те остават забавни и енергични през по-голямата част от дългия си живот.

Според Клуба на миниатюрните пинчери на Америка (MPCA), тези дребни малки кученца могат да бъдат податливи на здравословни проблеми, включително луксация на патела, болест на Legg-Calve-Perthes, епилепсия, проблеми с щитовидната жлеза и сърдечни дефекти.

Бабино казва, че повечето пъти, когато ги вижда в офиса си, се дължи на факта, че са толкова малки и с фини кости. „Те са безстрашни и особено когато са по-млади могат да си счупят крака само като паднат от дивана“, казва тя.

Това е една от причините, поради които Бийзли казва, че е добра идея да предоставите на своя миниатюрен пинчер малко затворено място — тя го нарича своя „апартамент за кученца“ — където те имат легло, играчки и безопасно място, в което да тичат. „Не можете да ги държите под око всяка секунда и като правите това, не е нужно да се притеснявате“, казва Бийзли, добавяйки, че нейните кучета ще се оттеглят там, дори когато са избягали от къщата. „Те обичат да влизат и да се заравят в леглата си, за да се чувстват сигурни.“

Както винаги, добра идея е да попитате вашия развъдчик на миниатюрни пинчери за всички здравословни проблеми, за които е изследван, и да се консултирате с вашия ветеринарен лекар за предложения как най-добре да се грижите за вашия мини пинчер като част от рутинните медицински грижи за вашия домашен любимец.

История

Миниатюрният пинчер съществува от векове, първоначално произхождащ от Германия, където кучетата за първи път са били отглеждани от фермери за ловци на плъхове, според MPCA. Въпреки че документацията само посочва, че породата съществува от около 200 години, ще намерите изображения на мини пинчери в много по-стари произведения на изкуството и е вероятно породата да съществува много по-дълго.

 

906

КоментариСподели !