Ofertovet

Лайшманиоза - нова заплаха от юга

Лайшманиоза - нова заплаха от юга

  Болестта е характерна за по-топли климати, но напоследък се срещат случаи на болни безстопанствени кучета и у нас. Могат да бъдат засегнати кучета, котки, коне, диви гризачи и човекът.

  Какво е лайшманиоза?

  Лайшманиозата се причинява от протозоен паразит. Тези протозойни паразити живеят и се размножават в самите клетки на гостоприемника си.

  Различават се кожна, висцерална и смесена форма. Пренася се от пасъчни мухи - вид смучещи кръв насекоми. Веднъж попаднали в кръвта паразитите навлизат в белите кръвни клетки. Ако тялото не генерира навременна имунна защита, паразитите се пренасят до костния мозък, далака, черния дроб и лимфните възли.

  Какви са симптомите?

  Клиничните признаци са различни - зависят от това до къде са успели да стигнат паразитите, носени от кръвта. Най-голяма е вероятността за:

  Кожните промени, които могат да се наблюдават са: ексфолиативен дерматит, язви, възли, втъдяване и изсъхване на носа и възглавничките на краката.

  Може да е наблюдават и депресия, повръщане, куцота и др. С изследване на кръвта могат да се установят и промени в количеството протеини в кръвта, анемия, намалено количество тромбоцити и левкоцити.

  Как се лекува?

  Терапията е продължителна и често се наблюдават рецидиви, тъй като инкубационният период може да трае от 1 месец до 7 години. Използват се антимонови препарати, антибиотици и гликокортикостероиди. Лечението може да продължи от един месец до две години. Ако заболяването се превърне в хронично  се препоръчва евтаназия, защото тогава организмът е крайно изтощен. В един момент медикаментите причиняват повече щети върху животното отколкото върху паразита.

  С какво може да се сбърка?

С други думи - каква е диференциалната диагноза. Не трябва да изпадате в паника при всяка олющена кожичка, която видите. Такива симптоми се срещат и при дерматофитози, атопичен дерматит и демодекоза. Важното тук е да се обърнете към специалист (ветеринарен лекар) при наличие на някакъв проблем

  Как да се предпазим от заболяването?

  Както при повечето заболявания най-доброто лечение е профилактиката. Редно е животните да се ваксинират редовно и обезпаразитяват всеки месец. Това е особено важно през топлите летни месеци.

  За епидемия или сериозна опасност не може и да се говори. По-страшно от самата болест би било да отровите кучето си със спот-он препаратите за външни паразити, така че не се стряскайте и винаги взимайте разумни мерки.

18231

КоментариСвързани статии

Сподели !