Ofertovet

Кучешката кашлица и новата ваксина

Кучешката кашлица и новата ваксина

   Познат ли ви е следният сценарий?
   “Кучето ми получава пристъпи на кашлица. Oт няколко дни е така. Кашля по 5 минути и сякаш се е задавило с нещо. Не спира да кашля.”

   Да? И искате да знаете за какво става въпрос?

   От известно време насам у нас нашумя заболяването познато като “кучешка кашлица” - заболяване на дихателната система. Вече всички кучета взеха да кашлят, да заразяват околните и кашлящите се увеличават стремглаво.

  Причинява се от многобройни агенти, а не само от един конкретен. Най-честите заподозрени са: Bordetella bronchiseptica, парагрипния вирус и микоплазмата. Освен тях, значение имат и различни  други вируси, които утежняват положението -  аденовирус тип 2, реовирус и кучешкия херпес. Когато едно животно се разболее, защитните му сили намаляват. При намален имунитет започват да го атакуват тези опортюнисти.

  Кашлицата причинена от Bordetella продължава една седмица, а тази, причинена от параинфлуенчния вирус - до 2 седмици. И щом като самата кашлица продължава най-много две седмици, защо да се тревожите?

  Проблемът е там, че не е просто кашлица, която сама ще мине.

  Щом животното започне да кашля, това значи, че има възпаление някъде в дихателните пътища. Когато тъканите са възпалени, те стават уязвими за всякакви бактерии и за всякакви вируси. Те са като бюфет за болестотворните частици - открита маса, която само чака.

  Профилактиката срещу нея се прави с ваксина - тя е и най-ефективната защита. Разбира се, ако ограничите контактите с болни и случайни непознати кучета това ще ви спести много неприятности.

  Всички знаем, че кучешките ваксини предпазват от много опасни болести като гана, парвовироза и бяс. Кучешката кашлица не е едно чак толкова смъртоносно заболяване, но точно както за грипа при нас - могат да се появят усложнения. И точно както за нашия грип - има ваксина. Новите ваксини за грип при хората се впръскват в носа, същото е и с ваксината за четириногите ни приятели.

 

  Ваксинирането е особено важно при младите. Техните имунни системи не са укрепнали и не са достатъчно силни, за да ги предпазят от всичко.

20773

КоментариСподели !