Ofertovet

Как да разберете дали вашето куче е изяло нещо токсично?

Как да разберете дали вашето куче е изяло нещо токсично?

Има много токсини, растения, химикали или храна, които могат да бъдат отровни за вашето куче. Често срещаните причини за отравяне при кучета могат да бъдат открити в шкафа в банята ви, в задния двор, в развалена храна, разпръсната по време на разходка, и човешка храна, която е открадната от плота или изпусната от кухненската маса.

Без значение какъв е токсинът или откъде идва, ето какво трябва да знаете, за да забележите потенциални признаци на отравяне и да предприемете мерки, за да помогнете на вашето куче да оцелее.

Признаци на отравяне при кучета

Освен наядено растение, празна бутилка или липсваща храна, има много клинични признаци, които могат да показват, че вашето куче е изяло токсична храна, химикал, отровно растение или развалена храна за кучета. Следното не е пълен списък, но ви дава обща представа за често срещани признаци, които да търсите, ако подозирате, че вашето куче е отровено, и неща, които вашият ветеринарен лекар може да открие с подходящо изследване и пълен физически преглед.

Куче, което яде токсично растение, е често срещана причина собствениците на домашни любимци да се обадят на горещата линия на Центъра за контрол на отровите при животни ASPCA, според Тина Уисмер, и старши директор на центъра. Ситуацията може да бъде изключително спешна, в зависимост от растението.

„Най-честите признаци включват повръщане, диария, депресия и гърчове“, казва Уисмер. „В тежки случаи поглъщането на отровни растения може да доведе до чернодробна недостатъчност, бъбречна недостатъчност и сърдечно-съдови проблеми.

Клиничните признаци на отравяне при куче могат да включват:

Какво да направите, ако кучето ви е било отровено

Ако знаете, че кучето ви е изяло нещо отровно, ето какво да направите:

  1. Уверете се, че кучето ви диша, будно и се държи нормално.
  2. Дръжте вашето куче и всички останали далеч от източника на отравяне. Отбележете какво сте изяли и запазете етикетите с информация за продукта или предмета. Това ще помогне на медицинските специалисти да вземат правилното решение за лечение.
  3. Ако отровата е в козината на кучето, измийте кучето старателно.
  4. Не използвайте никакви домашни средства или противоотрови. И не се опитвайте да накарате кучето си да повърне, преди да говорите с ветеринарен лекар. Повръщането може да е правилният подход, но може да е и опасно въз основа на това какво е погълнало вашето куче и какво се случва в тялото на кучето.
  5. Ако вашето куче се нуждае от медицинска помощ, обадете се на вашия ветеринарен лекар или в най-близката спешна ветеринарна клиника възможно най-скоро. Колкото по-скоро получите помощ при отравяне на куче, толкова по-добри са шансовете кучето ви да се възстанови от отравяне.

Лечението, независимо дали у дома по нареждане на ветеринарен лекар или във ветеринарна болница, ще бъде специфично за отровата. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча да предизвикате повръщане при вашето куче в някои ситуации, но не и в други. Веднъж в болницата, вашият ветеринарен лекар може да даде на вашето куче интравенозна течност, да промие стомаха на вашето куче, да даде на вашето куче активен въглен, за да абсорбира токсина, или да извърши операция. Поддържащите лекарства могат да помогнат на бъбреците и черния дроб на вашето куче да преработят отровата и да се излекуват.

Умишлените отравяния са редки и могат да бъдат трудни за наказателно преследване без твърди доказателства, че вашето куче е било отровено нарочно.

1541

КоментариСподели !