Ofertovet

Как да накараш нова котка да те хареса?

Как да накараш нова котка да те хареса?

   Не е нужно да правиш кой знае какво, за да накараш едно куче да те харесва. Котката обаче е съвсем различно животно. Тя не е лоша, просто не е като кучетата. И не всички котки са еднакви - някои крадат чорапи, лаят и обичат шоколад. Други искат да ги погалиш "само с поглед, кой ти каза да ме пипаш... Хъссс!!!"

   Повечето кучета веднага подхождат към хората с добро. Все пак ние ги опитомяваме от хилядолетия, а при котките се стараем да създадем породи от едва 200 години. Кучето живее с едничката цел да ни служи предано. При тях избираме за родители на бъдещо поколение само някои от дадената порода. Тези с хубав нрав, добрите пазачи, игривите или тези, които надушват дивеч добре. Котките са живели около хората от времето на египетските фараони, но с породи се занимаваме от няколко века. Те на практика все още са диви животни.

   Ето някои важни стъпки за сприятеляване и съществени разлики между един Цезар и една Мацоранка:

 Миризмите 

   Ако си имате куче, знаете, че то обожава новите миризми - те са интересни. Повечето кучета намират някаква мръсотия в парка и започват да се търкат в нея… Ммм... Прекрасно. За котките силните или непознатите миризми могат да са пречка. Не им харесват силни парфюми, дезодоранти, спрейове за коса, масла за брада или одеколони. Дори обикновената миризма на нов човек може да е причина за бягство. Естествено, че ако миришете на друга котка, то има силната вероятност да ядете бой. Хайде да се приберете вкъщи, миришейки на чужд парфюм - лошо

   Решението е да не миришете на други животни или силно ароматна козметика. Ако искате да положите максимални усилия - например котката на гаджето ви гледа на кръв - има специален спрей за котки. Той съдържа успокояващи феромони за четириногите, а мирише сладко и ненатрапчиво за нас хората. Едно пръсване е достатъчно и на котката ѝ мирише на детство и сигурност. Попитайте ветеринарен лекар за такъв спрей - подходящ е и за нови жилища.

 Подайте ръка нежно

   Котките не виждат добре наблизо. А и вие сте много по-големи от тях. Когато протягате големите си ръце с разперени пръсти изглеждате много заплашително. Вие не сте малко дете с плюшена играчка. Непознатата котката по-скоро ще ви ухапе до кръв, отколкото да ви изтърпи. Т.е. не се опитвайте да я смажете така, както тригодишните пребиват любимото мече играчка с едно отхапано око. Някой ще си каже, че кучето се радва, ако се втурнеш към него и го въргаляш в тревата. Ясно, то обича да играе. Пък тази котка за какво се прави на интересна и не вижда ли, че искате да я погалите? Много ви моля - с такива ласки си галете лабрадора и нека той да ви мърка. Не може ли? Хм..., сигурно защото не е котка. А с писаните трябва да се отнасяш по-нежно и внимателно.

   Също така имайте търпение. Подайте едната си ръка бавно и внимателно, близо до земята и чакайте. Котката спокойно може да реши да ви игнорира. Ала все пак любопитството е в кръвта ѝ. Може и да ви подуши внимателно и да потърка буза в пръстите ви. Това е покана за почесване зад ухото. Показва ви доверие - оправдайте го и ще бъдете възнаградени. Не е кард бланш да я вземете на ръце и вдигнете във въздуха.

The Creation of Adam by Michelangelo: Analysis & Overview - Video & Lesson  Transcript | Study.com

 Правете се на недостъпни

   Не се старайте да се натрапвате на котката. Когато има група хора, животните игнорират шумните. Тези, които активно се опитват да привлекат с подсвиркване вниманието им. Вместо това, ще отидат при най-спокойния - този, който си гледа работата. Когато си дребен по размер - три килограма котка - всеки може да е заплаха. А който си чете в ъгъла, плеви си спокойно в градината или сглобява нещо с винтчета и отвертка,  е зает и безопасен. Оставете котето да се приближи. Така му давате възможност да ви проучи, вместо да го гоните из къщата. Котка гони плячката си за храна. Не трябва да се чувства като плячка на по-голям хищник. Ако така преследвате и представителките на нежния пол, то има голяма вероятност да се озовете в някое районно, напръскан с лютив спрей или набит от нейн познат/брат.

   Не знам дали вие оставате с такова впечатление, но на мен вече ми звучи все едно, че пиша наръчник за сваляне на противоположния пол. Ако трябва да съм честна… съветите не са лоши и в тази светлина. Все пак, ако някоя не ви хареса от раз, не тъжете. Ако беше лесно, нямаше да е интересно. За котките говоря.

С. Зефирова

/Сериозна Зефирова/

Източници: Nick Douglas - Lifehacker.com, Jakson Galaxy 

3417

КоментариСвързани статии

Сподели !