Ofertovet

Как да изберем правилната порода куче?

Как да изберем правилната порода куче?

Ако за пръв път ще привествате четириног другар куче в дома си е хубаво да прецените - коя е правилната порода за вас. В следващите няколко реда на статията ще ви дадем насоки как да направите имено това.

Имайки предвид начина си на живот

Ето само няколко въпроса, които да си зададете, когато определяте кое куче е най-подходящо за вашия начин на живот. Имайте предвид, че бъдещ развъдчик може да ви зададе тези въпроси, когато решава дали вашият дом е подходящ за някое от техните кученца.

Обмислете вашите очаквания

Сега помислете какво търсите в едно куче.

След като отговорите на тези и горните въпроси, трябва да сте в състояние значително да стесните избора си. Например, ако търсите куче, което отговаря на вашия много активен начин на живот и се интересувате да опитате издръжливост, може да изберете бордър коли. Ако предпочитате по-малка порода, но имате същите интереси, може вместо това да изберете Папийон. И ако искате куче, подходящо за семейството, което се нуждае от умерени упражнения и малко подстригване (но нямате нищо против да се скубе), може лабрадор ретривър да е кучето за вас.

Научете повече за породата

След като изберете кучето, което е за вас научете всичко, което можете. Купувайки кученце от специализиран развъдчик, вие ще имате предсказуемост по отношение на темперамента, размера и нуждите от грижа. Въпреки че всяко куче е различно, тази информация може да бъде ценна при вземането на най-доброто решение дали дадена порода е подходяща за вашия начин на живот и нужди. Ето само няколко начина, по които можете да научите за отделните породи:
Чрез клубовете за породи. Всяка порода има клуб, свързан с AKC, съставен от развъдчици и любители, които имат дългогодишен опит с определена порода кучета. Много клубове предлагат информация за личността на дадената порода.
На кучешка изложба. Гледането на кучешко шоу по телевизията ще ви предостави богата информация за кучето, но е още по-добре, ако успеете да посетите изложба на живо.

Страници във Фейсбук за породата,  във фейсбук има всевъзможни групи за всички породи. В тях могат да членуват както настоящи, така и бъдещи стопани. В тях винаги ще може да намерите допълните информация или да зададете вашия въпрос директно.

Намерете правилния развъдчик

Ако сте уверени, че сте готови за ново кученце, избрали сте правилната порода за вас и сте направили цялото си проучване, следващата стъпка е да намерите отговорен развъдчик, който да ви продаде кученце. Трябва да можете да посетите кученцата, преди да са готови да се приберат у дома (на възраст от 8 до 12 седмици) и да се срещнете с поне един от родителите, лично или виртуално.

Задайте въпроси на вашия животновъд

След като намерите вашия развъдчик, говорете открито с него за вашите очаквания за кучето. Вашият развъдчик ще има опит в прогнозирането на темперамента на кучето и може да ви помогне да изберете най-доброто от котилото за вашите нужди. Освен това развъдчикът ще ви даде съвети относно социализирането и обучението на вашето кученце, както и нуждите му от упражнения, за да сте сигурни, че вашето пораснало куче е точно това, на което сте се надявали като семеен домашен любимец.

817

КоментариСподели !