Ofertovet

Ето защо не трябва да галите служебни кучета и какво да направите вместо това

Ето защо не трябва да галите служебни кучета и какво да направите вместо това

Служебните животни са различни от другите домашни любимци. Те са специално обучени да изпълняват задачи за своите водачи (някой, който използва служебно животно) и тези трудолюбиви малки трябва да бъдат в списъка „не безпокойте“ по всяко време. В зависимост от нуждите на техните собственици, служебните кучета - известни също като кучета придружители - са обучени да изпълняват редица специални задачи, за да увеличат мобилността и независимостта на техния човешки спътник. Служебни кучета за хора с увредено зрение, ветерани с посттравматично стресово разстройство и хора, които са от аутистичния спектър, някои от тези задачи може дори да бъдат животоспасяващи за техните собственици. И взаимодействието с работещо животно ги разсейва от тази много важна работа.

Служебните кучета са работни животни - когато се занимавате с тях, може да рискувате здравето или благополучието на собственика им.
Какво трябва да правите около служебните кучета?

Първо, дайте им пространство. Трудно е да се въздържиш от галене или разговор със сладко куче – разбираме го. Но не забравяйте, че тези кучета трябва да свършат важна работа и се опитайте да сдържате вълнението си, за да не омаловажавате ролята им да помагат на собственика си. Въпреки че служебните кучета може да са добре обучени да избягват разсейването, все пак може да им е трудно да се концентрират, ако се опитвате да привлечете вниманието им чрез шум, жестове или като протегнете ръка, за да ги докоснете.

Второ, бъдете учтиви. Като любител на кучета е разбираемо, че бихте искали да задавате въпроси за служебното куче, как се използва и какъв е тренировъчният им режим. Куче със способността да гледа и в двете посоки, преди да пресече улицата или да предотврати здравна опасност, е най-страхотното нещо на света - съгласни сме! Но направете пауза, преди да попитате някого за неговото животно помощник. Те може да не искат да говорят с всеки човек за специалното обучение на техните служебни кучета или защо изобщо имат такова.
Как можете да разберете дали едно куче е служебно животно?

Не всички служебни кучета са създадени еднакви, но всички те са защитени от Закона за американците с увреждания (ADA). Има различни видове служебни кучета, които са обучени да помагат на собственика си при различни видове задачи. Някои служебни кучета помагат на стопаните си с мобилността, други помагат със слуха или зрението, а някои са обучени да предупреждават собствениците си за предстоящи припадъци или да действат като инструмент за психично здраве за своя водач. Но не винаги може да е очевидно, че кучето работи, за да осигури помощ на собственика си.

Много служебни кучета могат да бъдат разпознати чрез жилетка за служебни кучета или вид нагръдник, въпреки че това не винаги е така. ADA не изисква служебните животни да носят специален идентификационен етикет, жилетка или специфичен нагръдник, който да ги идентифицира като такива. Освен това водачът на служебното куче не е длъжен да има документи за самоидентификация, които носи, за да „докаже“, че кучето му е служебно животно.

ADA има много ясни насоки за това какво се счита за служебно куче и казва, че служебното куче „трябва да бъде обучено да предприеме специфични действия, когато е необходимо, за да помогне на лицето с увреждане“. Това означава, че служебното куче не е същото като емоционална подкрепа, терапия, комфорт или животно-компаньон.

Кога е позволено да се галят кучета придружители?

Може да има моменти, когато е подходящо да общувате със служебно куче, въпреки че има няколко насоки, които трябва да вземете предвид.

Някои служебни кучета в процес на обучение, включително „отглеждащи кученца“, които помагат да се научат животните помощници на основни умения за послушание и как да се държат на обществени места, преди кученцето да бъде поставено при техния получател, може да изведат кучето на публично място, за да им помогнат да се социализират.

„При някои обстоятелства водачът може да поиска да взаимодействате с куче, за да помогнете в социализацията“, казва Бергеланд, „но не винаги. Не приемайте, че е добре да се приближавате, играете или галите куче, дори ако знаете, че то е служебно куче в обучение."

Бергеланд казва също така да избягвате служебните кучета - особено тези, които се обучават - ако имате собствено куче с вас. „По отношение на служебните кучета в тренировка, няма нищо по-разсейващо от другите кучета“, казва тя. „Второ ще бъдат хората, а третото е околната среда.“ Така че, освен ако не сте изрично помолени да играете, да галите или да обърнете внимание на бъдещо куче придружител, избягвайте.

Друг, по-критичен момент, в който е подходящо да общувате със служебно куче, е ако намерите такова без собственик. Ако откриете оставено куче, вземете незабавни мерки, тъй като водачът му може да е в опасност. Някои служебни кучета са специално обучени да търсят помощ от името на водача си и може да ви побутнат или да лаят, за да привлекат вниманието ви. Ако това се случи, необходими са бързи действия от ваша страна възможно най-скоро.
Правила, които трябва да запомните, когато общувате със служебно куче:

  1. Дайте пространство на кучето.
  2. Запази самообладание. Не бъдете шумни и не подскачайте.
  3. Игнорирайте кучето, дори ако се опита да ви подуши. Не забравяйте, че служебните кучета имат работа!
  4. Вземете незабавни мерки, ако откриете оставено служебно куче. Техният водач може да е в опасност и много животни помощници са специално обучени да търсят помощ.

Източник: DailyPaws

1088

КоментариСподели !