Ofertovet

Да делите леглото си с куче може в някои случаи да бъде лошо за съня и здравето ви

Да делите леглото си с куче може в някои случаи да бъде лошо за съня и здравето ви

Много собственици на кучета остават раздвоени по този въпрос: дали да позволяват или не на любимците си да спят в спалнята. За някои да спиш с кучето си е успокояващо и комфортно, докато за други важното е спалнята да бъде опазена от козина. Наскорошно проучване публикувано в Mayo Clinic Proceedings установи, че позата на спане на кучето (както върху леглото, така и на пода на спалнята) може да повлияе на качеството на съня и здравето на собственика.

Разследващите, група пулмолози, статистици и физици от клиниката Майо, са подложили на наблюдение 40 здрави възрастни хора без проблеми със съня, които са били сложени да спят заедно с кучета намиращи се върху леглото или просто в рамките на спалнята. Целият процес на наблюдение е в рамките на пет месеца, но през седем нощи от този период участниците, както и кучетата им са носели специални тракери за мониторинг на навиците им за спане.

Въпреки, че спането с куче е водело до будене през цялата нощ, то спането с друг човек не е водело до това. Нещо повече, спането с друго човешко същество е довело до по-висока ефикасност на съня, отколкото човек да спи сам.

На първо място екипът изследователи е следял за ефикасността на съня или по-точно процентното време прекарано в леглото в чисто спане. По този показател разликата между споделящите леглото и споделящите стаята не е била явна. Хората с кучета находящи се в стаята, но не на леглото са имали 83% степен на ефикасност, докато останалите са имали 80%. Нито един от двата показателя не са алармиращи: 80% се счита за задоволителна степен на ефикасност, 85% за нормална и над 90% за високо ефективна.

Но един по-задълбочен анализ разкрива някои проблеми за хората. Независимо от факта, че сумарно общото количество сън е задоволително, спането с куче е водело до силно накъсване на буденията през нощта. Предходни проучвания са стигали до извода, че накъсаното спане в крайна сметка се е равнявало на около 4 часа дълбок сън. Фрагментонто спане може да оказва негативни ефекти върху настроение, ниво на концентрация и разпознавателни рефлекси.

Лоис Кран (Lois Krahn), автор на изследването и медицински специалист в областта на съня в Медицинският Център на Клиниката Майо в Аризона, и колегите й алармират, че да имаш животно до себе си през нощта не е проблем, до момента в който те не се намират върху леглото. По думите й това е все пак утеха за стопаните, които практикуват съвместно спане със спътниците си и “намират комфорт и чувство на сигурност” от присъствието им.

Кран също така потвърждава, че собствениците на кучета често споделят леглата си просто поради желанието им да прекарват повече време с тях.

“В днешни времена много стопани на кучета са разделени с тях за повече от ден и в следствие на това те се опитват да увеличат до максимум прекараното време с любимеца си в къщи. Да ги имаш до себе си в леглото през нощта е лесен начин това да се постигне. И сега след получените резултати те могат да получат този комфорт със спокойствието, че това няма да се отрази негативно на съня им.”

Все пак изследването има някои ограничения. Не била създадена контролна група (спящи без кучета в спалнята). В групата участниците са били основно здрави жени на на средна възраст и кучетата са били основно малки породи. Именно поради тези относително ограничаващи фактори, резултатите не могат да бъдат обобщавани за всички категории от популацията и не могат да се вадят заключения относно това дали типа порода или размера на кучетата биха повлияли допълнително на крайните резултати. Изследването е просто едно потвърждение, че взаимовръзката между позицията на спане на животното и качеството на сън на стопанина е необходимо да бъде много по-задълбочено изучена.

Предишни проучвания са показвали, че има рискове за здравето, когато спите с любимеца си. Едно от тях публикувано в изданието Emerging Infectious Diseases е установило, че по-младите, по-възрастните, както и хора с компрометирана имунна система, в това число и пациенти с трансплантирани органи, диабет и ХИВ позитивни са подложени на по-голям риск от усложнения след като споделят леглото си с животно. Въпреки, че предаването на болести от семеен любимец е изключително рядко, Центъра по Контрол и Превенция на Болестите в САЩ е регистрирал, че около 60% от всички човешки патогени могат да бъдат прехвърляни от животно.

Разбира се съвместното спане с куче или котка може да носи и ползи на стопаните. Но хора подвластни на здравословни проблеми или такива с лек сън, биха могли и да имат полза и оставяйки любимеца си извън рамките на спалнята.

Източник: medicaldaily.com

5759

КоментариСподели !