Ofertovet

5 съвета за отглеждане на кучета в апартамент.

5 съвета за отглеждане на кучета в апартамент.

Дори и да обичаме животните, домашният любимец изисква средства, време и внимание. Малко от нас, любителите на животни, разполагат с пространство тип ранчо/малка горичка, в която кучето да тича на воля.
Затова ви предоставяме тези 5 безценни съвета за отглеждане на големи кучета в по-ограничено пространство.

   Разхождайте своята четиринога бясна хала, така че да изразходва енергията си навън, а не да я насочи към разрушаване на жилището ви. Колкото по-младо е животинчето ви, толкова по-малко време е необходимо. Колкото по-голяма е породата – толкова повече движение е необходимо. Ако кучето ви е някоя от прекрасните породи хрътки... хрътките не са подходящи за апартамент. Няма второ мнение по въпроса.

   Изберете подходящ апартамент. Ако планирате да си вземете домашен любимец, трябва да се уверите, че е позволено във вашата сграда. Неизбежно е кучето ви да вдига шум, да дращи по пода и да скимти и лае. Дали съседите ви ще са съгласни да съжителстват с него?

   Игра и разходки, разходки и игра. Само километричните походи не са достатъчни. Трябва да занимавате своето четириного с играчки, въжета, пръчки, игри, плуване. Хората са физически пригодени за дълги преходи. За разлика от нас – кучеата изразходват своята енергия на изблици. По същия начин ловуват и дивите животни – дебнат, следва преследване, после почивка. Не мислете, че можете да завържете кучето си за пътечка за бягане или да се возите в колата, докато то подтичва до вас. Времето за игра е важно за сплотяването му със своето човешко семейство и социализирането му с други кучета и хора.  Необходими са му  разходка, игра, почивка и отново разходка, игра почивка ...

   Трябва да изградите навици и режим, които да спазвате. Ако кучето ви свикне с рутината, по-лесно ще се справи с ограниченото пространство. Знанието, че ще бъде разходено например един път сутрин в 7 часа и още един път привечер в 6 часа, ще усмири вашето приятелче. Дисциплината и дресировката са неотменима част от спокойния съвместен живот с куче.

   РАЗХОДКИ. Споменаваме ги за 3ти път, само защото са толкова важни.
-За малките кучета (булонки, йоркширски териери) и кученца 2 разходки по 15-20 минути на ден са достатъчни.

-За средни по големина кучета като боксерите са необходими 5 километра дневно. На по-големи породи като немската овчарка, голдън ритрийвър, лабрадор ритрийвър, курц-, ланг- и дратхаар са необходими  разходки от по 20 километра. Те могат да плуват 1 километър навътре в морето и обратно. После да се изстрелят по пясъка и да тичат все едно до сега са си почивали. За финал да ви нагризат целия диван и да не се кротнат до два през нощта.

-Големите кучета като българско овчарско куче, кавказка овчарка, вълкодав, дори и хъски са физически пригодени за работа, теглене на тежести и оцеляване при ниски температури. Категорично не се препоръчва отглеждането им в апартамент.

    Колкото и да ви обича Шаро или Цезар, Арес или Ая, колкото и да се стараете да им осигурите ежедневни разходки и разнообразни играчки, накрая сами ще разберете истината. Тесният апартамент не е подходящ за големи кучета, а джавкащите любимци са несъвместими със съседите с бебе.

32601

КоментариСвързани статии

Сподели !