Ofertovet

Топ 10 животни с невероятни очи - част 2

Топ 10 животни с невероятни очи - част 2

Продължаваме със списъка си, за да ви запознаем с малка част от прелестите на природата. До сега ви показахме пет животни с удивителни очи  - ето и останалите пет!

Снимките можете да видите в галерията на края на статията.

 5. Четириоката риба

   Тя привидно има не две, а четири очи. Природата е помогнала на това рибоче да се адаптира към плитки води. Очите й всъщност са разделени на две части. 

   Защо? За да може да гледа към небето, докато си търси храна във водата - иначе тя сама ще стане храна за някое пиле.

   Горната част от очите й може да вижда във въздуха - тя стои над водата. Докато яде, гледа плахо към небето и следи за хищни птици.  Долната половинка от окото става само за под водата. Обаче и двете отделни половинки използват една и съща зрителна леща.

4. Диопсиди

   Това е едно особено семейство мухи. Това име звучи скучно и научно, така е. Може би, ако ги наричахме “стъблоочати мухи” или “стволови очи”, щеше да е някак по-достъпно като звание. 

   Ето и интересното за тях - очите им са толкова отдалечени от главата, че изглеждат като окачени на клонки. 

   По време на размножителният сезон мъжките мухи се съревновават за превъзходство. Който има най-голямо разстояние между очите печели! Но понеже всеки иска да спечели, те са измислили как да ги раздалечават още. Ако си мислите, че просто ще гледат в различни посоки със всяко око - имаме друго предвид. Те БУКВАЛНО гълтат въздух, напрягат се много жестоко и от налягането стволчетата, върху които са очите се издължават повече. Напъват се, докато не им изхвъркнат очите. Явно наградата си заслужава - да си царят на мъжкарите си е сериозна титла.

3. Рибата с прозрачна глава

   Наричат я още риба призрак, защото главата й е прозрачна. Или риба-варел - заради формата на очите й. Доста неша са странни в това рибоче. Първо - то живее в Марианската падина - за учените изследователи е необяснимо как прозрачната й глава издържа на налягането в океана. В крайна сметка се оказва, че прозрачно е лицето й, а не цялата глава. Представлява твърд, прозрачен купол изпълнен с течност. Второ - зелените неща в призрачната й глава за лещите й, а не мозъкът. Те за разлика от нормалното не са сферички нато нашите, а цилиндрични - като варели. А тези тъмните, които приличат на очи всъщност са органи за обоняние - носът й.

2. Паяк с чудовищно лице

   Паяците от вида Дейнопиде има мааалко повече очи отколкото останалите живинки на Земята. Има си 6 отделни функциониращи очи. Две от тях са огромни и скиват останалите. Това име - за лице на чудовище, трол или торбалан го е заслужил заради нефотогеничното си зловещо изражение. Няма да му се извиняваме за грубия език. Не знам за вас, ама на мен ми изглежда леко ядосан...

1. Скаридата богомолка

   Този индивид го има в повече от една класация с най-удивителните животни. Тя е невероятно красива - шарена като летен панаир. Тази скарида е и силна - ударът, с който троши черупките на хранатра си е толкова мощени и бърз, че водата около ”ръцете” й  буквално започва да ври. Aаа, да, за очите говорехме - ами - тя вижда ултравиолетовата светлина. Освен това има три пъти повече рецептори за цвят от човека И на всичкото отгоре може да движи двете си очи независимо едно от друго.
 

   Светът е необятен и пълен с чудеса. От най-високия връх до най-малкото насекомо - винаги има с какво да ни смае.

Източник: Animaltube.tv

1982


  • Топ 10 животни с невероятни очи - част 2
  • Топ 10 животни с невероятни очи - част 2
  • Топ 10 животни с невероятни очи - част 2
  • Топ 10 животни с невероятни очи - част 2
  • Топ 10 животни с невероятни очи - част 2

КоментариСвързани статии

Сподели !