Ofertovet

Топ 10 животни с невероятни очи - част 1

Топ 10 животни с невероятни очи - част 1

   Очите са прозорецът към душата. През тях ние опознаваме света и издаваме на другите какво се крие дълбоко в нас.

   Животинското царство никога няма да спре да ни диви с многообразието си. Кучетата ни са далтонисти, ама не точно.. Котките са с вертикални зеници, а козите и овцете - с правоъгълни. Не знаете само колко още неща чакат да бъдат видени!  

   Снимките можете да видите в галерията на края на статията. А ето и първата част от класацията:

   1. Дългопети

  Ако се чудите как се казваше онова животинче, което имаше очи по-големи от мозъка…. Лемур ли беше? Не, не е това - казва се дългопет.

   Дългопетът е нещо като маймуна. Буквално - ако попитате Укипедия - там пише: “Нещо средно между маймуна и полумаймуна”. Прилича на Йода от Междузвездни войни на младини - сещате се - още не е оплешивял и има супер зрение… Ама е младичък още и не владее Силата.  

 

     2. Хамелеон

  Хамелеонът - не е удивителен само с това, че си променя цвета на кожата.

Ах, тези очи - периферното му зрение достига 360 градуса. И понеже може да гледа в различни посоки и с двете очи - е способен да вижда пред себе си и зад себе си едновременно!

  Хамелеонът фокусира и двете си очи в една посока, само ако там има плячка. Значи, ако дразните хамелеона на свой приятел и влечугото ви погледне и с двете очи едновременно - сте го загазили. Фотографът на снимката в галерията явно си е тръгна с всичките 10 пръста.

     3. Водно конче

  Това летящо насекомо притежава по 30,000 отделни зрителни органа във всяко око. Наричат се оматиди - всеки от трийсетте хиляди си има собствена зрителна леща. На практика това хвъркато нещо има общо 60,000 очи събрани в две купчинки. Ако за дългопетите светът е шарен, за тези насекоми с думи не може да се опише какво виждат. Цветното им зрение е по-развито от всяко друго на планетата. Можете да срещнете думите "ултра многоцветно" да се използва във връзна с тях.

     4. Листоопашат гекон

  Не е достатъчно интересно, че мъничето прилича на увехнало есенно листо. За разлика от всички други влечуги с вертикални зеници, неговите приличат на малки дупчици подредени една след друга. Подбно на мънистата на броеница. Те се разширяват нощно време, за да улови повече светлина. Така зениците заприличват на вълнообразни цепнатини. Те без съмнение имат и едни от най-красивите очи в цялото животинско царство.

     5. Колосален калмар

  Първи април мина, наистина се казва така. Колосалният калмар е огромно мекотело - най-голямото безгръбначно в света. Като от филм на ужасите. Това е огромно животно с подобаващи очи - 30 см в диаметър. По-големи са от кухненска чиния, а лещите в тях са с размера на портокал. Самото животно е кошмарно голямо. Хората установили, че подобно чудовище съществува само по огромните пипала от такъв екземпляр, които намерили в търбуха на кашалот. Близо 50 години по-късно (2003г.) истински колосален калмар бил уловен. Естествено нямаме реална снимка на това как кит се бие с голямо мекотело. Не сме ВВС. Но картинктата долу трябва да стига, за да си представите.  

   За следващите интересни екземпляри - очаквайте продължениетео. А междувременно - грижете се за тези две бижута - на вашите любимци и своите.

Източник: Animaltube.tv

5883


  • Топ 10 животни с невероятни очи - част 1
  • Топ 10 животни с невероятни очи - част 1
  • Топ 10 животни с невероятни очи - част 1
  • Топ 10 животни с невероятни очи - част 1
  • Топ 10 животни с невероятни очи - част 1
  • Топ 10 животни с невероятни очи - част 1

КоментариСвързани статии

Сподели !