Ofertovet

Първа помощ при отравяне

Първа помощ при отравяне

  Светът е голям и опасности дебнат отвсякъде. Тук паразити, там отрова. Понякога изглежда, че е най-добре да се заключите вкъщи, в опит да се предпазите. Затова според нас е изключително важно, да знаем какво да направим, когато нещата вече са се объркали.

  В тази статия ще ви запознаем с най-достъпната и ефикасна долекарска помощ при отравяне.

  Отравянията уж се смятат за редки, но напоследък това не е точно така. Те протичат бързо и ори много малко от тях съществува конкретен антидот. Затова - ако няма антидот, се обръща внимание на детоксикацията и лекуването на симптомите. Целта на първата помощ е да спре приемането на отровата от организма и да се разреди и изхвърли колкото може повече от нея.

  На първо място - какво е състоянието на болния ви любимец?

   Ако той е изгубил съзнание, трепери или не може да стане трябва веднага да го заведете при ветеринарен лекар, без да се опитвате сами да го лекувате. В такива случаи животното е в тежко състояние и не бива да се опитвате да му давате да поглъща каквото и да е. Щом като кучето, котката, игуаната или папагалът ви треперят, в коматозно състояние са или имат конвулсии, то те може и да са изгубили гълтателния си рефлекс. Това значи, че те могат да вдишат лекарството си, вместо да го погълнат. Така то няма да подейства срещо потенциалното отравяне, а може да причини и чуждотелна пневмония.

  Ако животното е в добро състояние, тогава вече можете да използвате подръчни средства, за да го накарате да повърне. По този начин ще изхвърли тази част от отровата, която все още е в стомаха.

  С по-слаб ефект са:

  За най-ефективно еметично средство днес се счита:

  Кислородната вода в аптеките се продава като 3% разтвор на водороден пероксид. Дава се перорално - през устата, за да подразни стомашната лигавица и предизвика повръщане.

  Храната, а в това число и погълнатата отрова се храносмилат и напускат стомаха за не-повече от 4 часа. Освен, ако домашният ви любимец няма проблеми с перисталтиката, то тези индуциращи повръщане средства могат да помогнат до 4тия час от поглъщане на отровата. След това тя преминава в тънките черва. От там нито едно повръщателно средство не може да я изкара. Ако са минали повече от 4 часа от инцидента, задължително трябва да се обърнете към ветеринарен лекар

  Колко или каква е дозата?

  Дават се 2 до 5 мл/кг от кислородна вода. Значи за всеки килограм тегло на кучето ви - давате по 2 до 5 мл кислородна вода. Обаче, не бива да давате повече от 50 мл кислородна вода на едно животно.

  Още една особеност е, че ако имате малко животно, например чихуахуа 1,8 кг, може да му давате и по 5 мл на килограм. Ако имате голямо куче - например 20 кг сетер - трябва да му давате по 2 мл на килограм. Ако животното не е повърнало до 15 минути от даването на кислородната вода, то може да му дадете още една доза. Отново повтарям - цялото количество кислородна вода, което ще влезе в стомаха на едно животно трябва да е до 50 мл!

  С оказаната до тук първа помощ вие сте помогнали да се изхвърли отровата от стомаха, спрели сте по-нататъчното й действие. За да се установи каква е отровата се налага да се правят кръвни изследвания и да занесете проба от повърнатото на ветеринарният си лекар.

 

23488

КоментариСвързани статии

Сподели !