Ofertovet

Последният бял еднорог

Последният бял еднорог

Последният бял еднорог е умрял доста отдавна. За разлика от него последният мъжки северен бял носорог не е сред живите от около 2 седмици насам. Това приближава целия подвид с една стъпка до абсолютно изчезване. Може да се каже, че в момента висят на косъм, който е започнал да цъфти.

  Близо десетилетие животното е живяло в природен парк в Кения, където е пазено от въоръжена охрана 24 часа в денонощието. Защо се е наложило всичко това? Заради многобройни, добре платени, кръвождани бракониери. Плод на човешката глупост са 1001 суеверия, които казват, че рогата на различни видове животни имат лечебен ефект. Богати будали плащат скъпо за прах от рогове на бял носорог, ръце на горили и лъвски глави. Незаконните черни пазари са местата, където се пласират хиляди подобни безполезни за нас разчастени животни.

  Резултатът е следният - в момента няма нито едно животно от този вид в природата. Колко ли щеше да е хубаво, ако се организираха толкова ефективни групи и за добрите каузи? Да изтребиш цял един животински вид изисква доста упорство.

Крехкото здраве на покойния носорог

  Носорогът Судан бил на 45 години. Това е преклонна възраст за тези животни. Има една жива дъщеря и една внучка. Те са съответно на 28 и 17 години - считат се за млади. За сега са в добро здраве и детеродна възраст, но... На тези години мъжкият има много бройни проблеми - както и всеки пенсионер. В последните му години намаляла драстично оплодителната му способност… А това е непреодолима пречка за запазване на вида. На кратко - малко носорогче не е зачевано от години.

В надпревара с времето

  Експерти от различни държави се обръщат към науката за решение на проблема. Нямат много опции. За тази генетична линия е късно. Няма повече мъжки животни, остава само възможността да се кръстосат с други подвидове. Ала това не е толкова лесно - има различни подвидове, но не всички могат да имат деца заедно. Двете женски не могат да родят от друг подвид - черен носорог. Последната им опция е южният бял носорог, от който има останали 19 екземпляра. Какви са късметлии, а? Цели 19…

  В крайна сметка новороденото няма да бъде 100 % северен бял носорог. Но поне ще е по-добре от нищо. Колкото и невъзможно да изглежда сега - замислят се дори за in vitro. В някои държави успешно са присаждали ембриони от един вид носорог на друг. Предстоят доста проучвания и консултации в тази насока. Може да се използва генетичен материал, запазен от Судан и яйцеклетки от носорози от зоопаркове в Европа, за да се забремени някоя от женските. Това е един от най-сигурните шансове.

  Ако си мислите: “Готово, работата е опечена. Бебе носорог в епруветка!”, не Бай Ганьо, не е. За да се случи това, трябва първо женските сурогатни майки да се отделят от всякакви мъжки. А това е като да пазиш крави от бикове насред Балкана, като всички са пуснати на свобода и тежат по два тона. Трудно постижимо. Друг проблем - тези диви животни не реагират добре на чести и сложни медицински процедури. Още една пречка - няма изобилие от "плувците" на носорога Судан, а in vitro бебетат не са лесни за направа като детски конструктор. Нямат място за грешки.

Прогноза

  Като за изчезващ вид, прогнозите са оптимистични. Има голяма вероятност наистина да се роди малко бебенце бяло северно носорогче в бъдеще. Да, може да стане и след10 или 20 години. Да, няма да е 100% от този вид. По-вероятно до тогава всички негови сестри и полу-сестри ще са прах при прахта. Но шансът видът да не изчезне е реален.

   Надеждата умира последна.

 

Източник:https://edition.cnn.com/

2470


  • Последният бял еднорог
  • Последният бял еднорог
  • Последният бял еднорог
  • Последният бял еднорог

КоментариСвързани статии

Нов вид кенгуру
01.01.2018    7548
Сподели !