Ofertovet

Подаръци!

Подаръци!

   Ще поговорим за полуживите подаръци, които котките ни правят от време на време. Точно така - за онези, които преди десетина минути са пърхали или припкали наоколо. А сега домашният ви ловец ги е оставил в окаяно състояние на прага или в леглото ви.

  Защо изобщо вършат такива неща?
  Работната теория в момента е, че изразяват своята благодарност. Това е жест към нас, техните гледачи. Разбира се, на лице е спорът дали ни подаряват храна, защото:

  1. Ни смятат за смотани неспособни големи котки. Та ние бихме умрели без тяхната помощ!

  2. Искат да ни зарадват с нещо, на което те самите биха се зарадвали. Какво по-хубаво от обезглавена мишка!

  3. Искат да ни покажат колко са способни, за да не ги изхвърлим от вкъщи.

  Всичко зависи от перспективата на човек. Дали вярваш, че котката ти е малка пухкава топка от нокти и любов? Дали тайно не е бъдещ диктатор, който иска да завладее света? Или е просто малка животинка, която иска да се радва на слънцето (ако сте от онези странно нормалните хора)...

  Във всеки случай, ако котката ви има достъп до широкия свят, шансовете да не ви дари с такава изненада са минимални. Ловните инстинкти трудно се губят, а веднъж открити е невъзможно да се приспят. А това, че не излиза навън не би спряло едно наистина  целеустремено животно. Не са малко на брой котките, които ви донасят като жертвоприношение любимите си играчки, мръсни чорапи, чисти чорапи, шумкащи опаковки или листа.

  На кратко - често срещано е ловните експедиции да завършват с ловен трофей. Често ние се правим на неблагодарни. Това най-вероятно е доста объркващо и дори обидно за животните. Защо постоянно отхвърляме безценните им дарове?!

  Има обаче един котарак, който си е взел поука от недоволния поглед на стопанина си. Казва се Балу и очевидно собственикът му е успял да го отучи от навика да носи птички и гризачи у дома. Как? С постоянство, много търпение, а пък и котката се е оказала доста умна - нека не приписваме всички заслуги на човека. По реакциите на своя човек Балу отгатнал, че вкуса на неговия човек Бен е различен. Затова при поредната ловна мисия хванал нещо по-хубаво и по-малко... живо. Разбира се след няколко месеца, през които Бен упорито отхвърлял традиционния избор на котката. Но накрая писанът започнал да носи вкъщи листа. О, но не какви да е листа - най-хубавите и най-големите, които могат да се намерят!

  За да покажете на котката си, че оценявате подаръка й, трябва да постъпвате като Бен. Активно да покажете благодарност и да използвате подаръка. Вземете това хубаво листо/ластичка/чорап, което котката ви е донесла и си играйте с него. Нека види, че усилията й се оценяват. Погалете я по умната главица, за поощрение може дори да й дадете някакво лакомство.

  Не е невъзможно да превъзпитате котката си. Тя не иска да ви разочарова и ще се старае да се нагоди към вас. Но не можете да изрежете напълно тази част от характера й - ловецът в нея.

 

Източник:

https://www.boredpanda.com/

2247


  • Подаръци!
  • Подаръци!
  • Подаръци!

КоментариСвързани статии

Сподели !