Ofertovet

Пет съвета за изрязването на нокти

Пет съвета за изрязването на нокти

  Подкъсяването на ноктите може да бъде истинско приключение за всеки собственик на четириног домашен любимец. Както къпането, чистенето на уши или зъби - и тук има особености.

  При кои животни се налага рязане на ноктите?

  На кратко - може да се наложи при всички. Има ли нокти и липса на движение, то при всяко едно - кучета, котки, зайци, морски свинчета дори при селско-стопанските животни.

   При малки котенца често, за да не се наранят, стопаните предпочитат да подрежат ноктите им. В едно котило, където всеки се разхожда върху главата на друг - повечето предпазни мерки не са излишни. При възрастни и трудно подвижни животни.

   Ако е здраво и с неограничен достъп до градини, паркове и полянки всяко едно животно само изпилва или заостря ноктите си точно толкова колкото трябва.

  Може да решите да подкъсите ноктите на любимците ви, ако са ви свършили лепенките за рани. Ако е животно, което често носите и гушкате можете да си спестите одраскванията.

  Кой е най-добрият начин за изрязване на ноктите?

  Има различни мнения по въпроса и различни практики.

  При малките животни няма значение на коя страна държите нокторезачката. Нито дали използвате човешка нокторезачка или такава за животински нокти. При по големите животни - това включва всички възрастни кучета, зайци и дори по-големите котки - моля, използвайте специалната нокторезачка.

  Първото правило е да внимавате да не засегнете живеца. В него има кръвоносни съдове и нерви. При животните със светла окраска той е лесно забележим отстрани на нокътя. При тези с тъмни нокти, трябва да режете внимателно и малко по малко. Там ще се ориентирате по разрезната повърхност на нокътя.

  Второто правило е да сте подготвили спиращо кръвта прахче, няколко чисти клечки за уши или пинцета и памук. Ако засегнете живецът, животното ще изпита лека болка и в центъра на нокътя ще се образува малка капка кръв. Не изпадайте в паника. То е изплашено и не го боли повече отколкото вас, ако случайно си изрежете ноктите по-дълбоко. Трябва да имате прахче за спиране на кръвотечението - например стипца или малко калиев перманганат. Ако се наложи да използвате подръчни материали - нишестето и сода бикарбонат са достойни заместители. Вземете малко прах с върха на клечка за уши и притиснете кървящият нокът за поне половин минута. Кръвта трябва да спре.

  Трето правило - режете нокътя във вертикална посока. Т.е. обратното на начинът, по който режете своите нокти. Според някои по-опитни собственици така нокътят не се разслоява и разрезът е по-гладък. Разбира се, не всички смятат, че начинът, по който държите нокторезачката е от някакво значение. В крайна сметка целта е процедурата да бъде бърза и по-малко стресираща за животното.

  Четвърто правило - Режете по ъгъл. Така по-лесно ще избегнете живеца и формата на нокътя ще е по-удобна за любимеца ви.

  Пето правило - режете внимателно. Трябва да отрежете нокътят бързо и рязко, без да го извивате или теглите. Ако се двоумите - отрежете по-малко или изобщо. Бъдете смели, без да сте безотговорни и преценете ситуацията според нрава на своя любимец. Ако прецените, че той или вие се нуждаете от почивка - можете да продължите на следващия ден.

  Рязането на нокти не трябва да се превръща в ужасяващо изживяване за никого.

6698


  • Пет съвета за изрязването на нокти
  • Пет съвета за изрязването на нокти
  • Пет съвета за изрязването на нокти
  • Пет съвета за изрязването на нокти
  • Пет съвета за изрязването на нокти
  • Пет съвета за изрязването на нокти

КоментариСподели !