Ofertovet

Остър неинфекциозен ентерит

Остър неинфекциозен ентерит

   Различават се две основни форми на неинфекциозен ентерит.

Остър и Хроничен.

  Неинфекциозните гастроентерити включват и диария. Причините за развитие на неинфекциозен ентерит са най-различни: нарушение на храненето и хранителния режим, от токсичен произход, алергичен ентерит и др.

  Остро катарално възпаление на тънките черваEnteritis catrarrhalis acuta. Представлява възпаление на мукозите (лигавицата) на тънките черва. То може да бъде повърхностно или дълбоко.

  Възпалителния процес, освен тънкото черво може да засегне и стомахът или дебелото черво. Тогава се касае съответно за:  гастроентерит, ентероколит или гастроентероколит. Симптомите от заболяването на всеки от посочените органи тясно се преплитат.

  Причинители:

Симптоми:

  Повръщане и диария.Те могат да причинят допълнителни усложнения като:

  1. загуба на тегло

  2. загуба на апетит

  3. висока температура

  4. подуване на корема

  5. бледи лигавици

  При обилна (профузна) диария може да се установят:

  1. понижаване на артериалното налягане

  2. студени крайници

  На преден план изпъкват признаци, дължащи се на нарушение на функцията на тънкото черво, като симптоматиката от другите засегнати органи се замъглява и недооценява. Изолираното възпаление само на тънкото черво се среща рядко.

При дехидратация, изтощение, хронични недохранване третия клепач изпада.

  

  Терапия

   При неинфекциозният ентерит прогнозата за оздравяване е добра. Често домашният ви любимец оздравява напълно след като се премахне дразнителят причинил ентерита и го поставите на диета. Да, диетата е задължителна - 3 до 10 дни. Подходящата храна е най-добрата профилактика.

6203


  • Остър неинфекциозен ентерит
  • Остър неинфекциозен ентерит

КоментариСвързани статии

Сподели !