Ofertovet

Опасен ли е коронавирусът за домашните любимци?

Опасен ли е коронавирусът за домашните любимци?

   Спокойно, няма място за притеснения. Нека си изясним отговорите на три важни въпроса: Какво е коронавирус? Опасен ли е за животните този нов китайски коронавирус? Ако домашният ми любимец има корона вирус, може ли да ме зарази?

 

   Сензацията си е сензация, разбирам, защо медиите се опитват да изплашат всички, нали страшните новини се четат най-много.


   Хайде първо да хвърлим малко светлина върху въпроса: Какво е коронавирус?

 Първо има едно семейство - Cironaviridae - с подсемейства, групи и родове. Всички в семейството са РНК вируси, покрити с израстъци. Под микроскоп те изглеждат сякаш имат корона. Важно е да запомним, че има видово специфични коронавируси. Например тези по амфибиите, гущерите и рибите не са опасни за топлокръвните. Топлокръвните сме ние и всяко друго пухкаво животинче с козина. При топлокръвните имаме следната ситуация:
 От какво се разболяват котките? От котешкият коронавирус (FeCoV). Той се пренася само от котки на котки. Той причинява стомашно-чревни проблеми. Може да мутира и да причини перитонит при котките. Това са все опасни заболявания, но има 0% шанс вие, стопаните да се разболеете. 
 Ами кучета? Кучешкият коронавирус ( CCV) също причинява повръщане и диария при кученцата. Той също е специфичен за този животински вид. Не може да зарази котка или човек. 
 А хората? Човешките коронавируси (HCoV) причиняват предимно заболявания на дихателните пътища. Коронавирусите, заедно с един куп други вирусчета, причиняват и обикновената настинка. Котешките и кучешките не са опасни за нас.
 Сред това семейство обаче има и зоонози - такива, които са опасни за хората и животните. Трите, които ни касаят сега са:

    Следваща точка от дневния ред: Може ли животно да зарази човек?

 На теория, да. Само на теория, защото подобно нещо не е доказано за сега. 

 Както казахме, има вируси, които се предават от хора на животни и обратното. Примери са някои други болести като хламидията, бяс, туларемия.Такъв е SARS, за него е доказано. Той е успял да мутира в Китай след много време и някои хора да заразят домашни котки. След това котките в едно Китайско предградие са станали резервоар за болестта.  

 COVID-2019 - за него нямаме случаи на болни животни. Везната може да се наклони и в двете посоки. Това не трябва да ви плаши, а да ви обнадеждава. Напълно възможно е този вирус да си остане проблем само за нас хората. Има всяка вероятност кучетата, котките, поровете и зайците да са устойчиви на него. В такъв случай те не могат да заразят човек. За да се случи нещо , първо трябва да има болно животно.

 И понеже в Китай вече имат опит с тези неща, ще ви открехна за една публична не-тайна: заразата, по проучвания е тръгнала от пазар. Значи нещо не е било сготвено добре и някой не си е измил ръцете. Т.е. от животни/животински продукти са се заразили хора. После масово заболели хора, които нямат нищо общо с онзи пазар - това означава предаване от човек на човек. За да избегнете коронавируса трябва да се пазите от мръсни ръце.

   Последна точка от дневния ред: Може ли човек да зарази животно?

 Много стопани отглеждат своите любимци в идеални условия. Те са в перфектно здраве и е нормално да се боят, че някой заразен човек ще разболее техния четириног. Ами той все пак е член на семейството. За трети път ще напишем: няма случаи на болни животни. Да не говорим, че няма обявени случаи и на болни хора. Нали вирусът трябва да дойде от някой. Той не лети по въздуха, не мигрира като ято птици. 

 Може да ви излъжем и да кажем "100% сигурно е"... Но истината е по-важна. Следете ситуацията и си мийте ръцете. Извод  - не от котките и кучетата трябва да ни е страх, що се отнася до коронавируси. Keep Calm and Carry On, приятели!

Източници: 
https://www.sciencedirect.com/
https://www.who.int/ - World Health Organisation
https://www.cdc.gov - Centers for Disease Con
trol and Prevention

2434

КоментариСвързани статии

Сподели !