Ofertovet

Най-хипоалергенните кучета: породи и видове

Страдащите от алергични реакции от животни, като цяло нямат късмет, защото са лишени от удоволствието да общуват с куче или котка. В стремежа си да намерят питомец, от който да не им подпухват очите или не се подува носа, искрено вярват, че съществуват хипоалергенни породи, които идеално подхождат на всеки! За съжаление обаче това не е така. Човешкият организъм реагира не само на козината, но и на частичките на епидермиса, на съдържащите се в слюнката протеини и т.н. Поради тази причина, дори голо куче без козина може да бъде източник на силни алергии.

Как да изберем правилното куче човек с алергии?

Лекарите са разработили няколко препоръки полезни за хората, които имат желание да си вземат кученце. Могат да си изберат порода с най-низко ниво на риск за болен човек.  Въпреки това при избор на куче за елергичен човек, се прави своеобразен тест. Установено е че кучета от конкретни породи имат специфично въздействие върху хората. Необходимо е да се прекара известно време с кутрето (час или два), за да стане ясно предизвиква ли конкретното животно алергия или не.

  • Първият критерий за избор на порода е липсата на козина. Дългокосместите или късокосметси кучета, които активно пускат козина, разпространяват около себе си огромно количество косъмчета. При това ако дългокосместите могат да бъдат сресвани, то късокосместите разпръскват козината си на практика целогодишно. Хипоалергенните породи или изобщо нямат козина или не я ръсят.
  • Вторият критерий касае размера на кучето. Колкото по-голям е размера, толкова по-голяма е площта на тялото, чрез която се разпространяват алергените. Извода е че кучето е по-добре да бъде малко.
  • Третото условие е по-мълчаливо куче, което няма навика да разхвърля слюнката си навсякъде. Постоянно лаещо куче със сиви устни, от които постоянно се стичат слюнки, не е подходящо за алергичен човек. Слюнката съдържа алергенни протеини и колкото по-малко слюнки има толкова по-малка е вероятността за реакция. Много кучета обожават да ближат себе си и в следствие на това на козината остава слюнка, която изсъхвайки се разпространява по въздуха, остава по мебелите или дрехите.
  • Още един критерий, на който кучето за алергичен човек трябва да отговаря е то да има добро здраве. Голите породи доста често са податливи на различни кожни заболявания, екземи и дерматити, от които при чесането от повърхността на кожата на кучето се разпространяват множество малки люспички. Затова от тази гледна точка пухестите, не пускащи косми кучета са много по-безопасни от голите породи.

Породи считани за хипоалергенни

Изхождайки от горе споменатите критерии за избор на порода за алергични хора, е съставен списък от породи, чиито представители максимално се доближават до всички изисквания. Те са малки, не пускат косми, имат мек нрав и не са склонни постоянно да лаят. Много от тези породи отлично подхождат за живот в апартамент и са широко разпространени и достъпни като цена.

  • Голите породи кучета – мексиканско голо куче, американски гол териер. И двете породи нямат козина, силно се привързват, предани са на членовете на семейството и се поддават на дресировка. И двете породи са истински компаньони, но са доста редки и поради това са скъпи. Мексиканското голо куче има по-спокоен и разсъдлив нрав, отколкото териера, затова не е лошо да се избере куче с темперамент сходен с този на бъдещият собственик. Американският гол териер не е склонен към кожните заболявания.
  • Слабо ръсещи косми породи – бишон фризе, малтийците, малкият пудел и малкият шпиц. Кучетата от тези породи изискват да бъдат редовно ресани. Всички те влизат в категорията декоративни, имат висок интелект и трябва да живеят само при вътрешни условия. Малтийците, бищона и шпица изискват доста грижи по козината и специални средства. Ако нямате желание да се занимавате с груминг, кучето може да се подстриже и проблема отпада автоматично.
  • Породи, които не пускат косми – афенпинчер, йоркширски териер, брюкселски и белгийски грифони, мадагаскарски бишон. Всички представители от тези породи са малки и имат закачлив нрав. Всички може и трябва да бъдат често къпани, тъй като козината им не се разваля от водата, а по време на къпането пада прахта и се пречиства кожата им. Освен това мадагаскарският бишон обожава водата и с удоволствие влиза в нея, но той има един недостатък (както между другото и малтиецът) – тези кученца много обичат да лаят безспир. И ако човек е алергичен към протеините в слюнките им тези породи не трябва да бъдат разглеждани като опции за домашни любимци.

Лидерите сред хипоалергенните породи

В рейтинга хипоалергенни породи на лидерското място стои португалското водно куче. То е мило къдраво животно от среден размер, с огромен списък достойнства. Интелекта им е на нивото на немските обчарки и колитата, имат потресаваща памет и способност добре да се ориентират, както го правят представителите на най-добрите ловджийски породи. Към всичко това може да се добави и един мил и палав характер, изразена любов към децата и закрилнически качества.

Въпреки името му, водното куче се препоръчва да бъде къпано не по-често от веднъж на шест месеца, тъй като омазняването под козината, защитаваща го от намокряне, се отмива под въздействието на шампоана. Регулярното ресане ще предотврати сплитането на козината. Португалското куче се нуждае от много разходки, дресировка и игри, тъй като високите му умствени способности трябва да бъдат развивани в правилното русло. Ако не му се обръща нужното внимание, кучетата от тази порода могат да бъдат изключително изобретателни за пакости и бели.

Бедлингтон териер – тази порода впечатлява с двойствеността си. Зад облика на ангелски мила овчица се крие безпощаден ловец и упорит териер. Породата ще се хареса на хората считащи, че кучето е редно да бъде по-скоро едро, за да може да се противопостави на недоброжелатели, да бъде активно и издръжливо, за да може да издържа на малки пътешествия. Бедлингтон териера непременно ще се хареса на тези, които искат кучето да принадлежи само на собственика си. Въпреки, че кучетата от тази порода прекрасно се разбират с децата, те си избират само един хазяин. Пухестата козина на бедлингтона не пада, не се цапа и няма мирис.

Човек възнамеряващ да си купи кученце, непременно трябва да се договори с развъдника за възможност за тестов период. Разбира се не всички развъдници се съгласяват да дадат бебе, само за да си го получат обратно след няколко дни. Но ако не искате да ви се налага в последствие да давате животното по спешност на непознати хора, само и само за да предпазите себе си или детето от алергични пристъпи, то е по-добре да се потърси подобен вариант.

На филмчето може да се видят основните характеристики на лидера сред хипоалергенните кучета – португалското водно куче.

39082

КоментариСподели !