Ofertovet

Котките и човешките лекарства

Котките и човешките лекарства

  Алергиите към лекарства са сравнителни рядко срещани при котки. И все пак - всеки индивид може да има неприятна реакция към някой лекарствен продукт без предупреждение.

  Симптомите варират - сърбеж, обриви, треска, повръщане, подуване, загуба на козина (от различни мазила). В някои по-екстремни и следователно по-редки случаи може да се стигне до анафилаксия (анафилактичен шок), което да доведе до затруднено дишане, колапс, гърчове и смърт. Ако предполагате, че котката ви реагира лошо на някой медикамент или сте загрижени за здравето й - заведете я при специалист.

Фенол

  Фенолът е изключително токсичен за котките. Всъщност един от най-токсичните препарати. Той се среща в много средства за почистване на дома. Освен в дезинфектантите,той се съдържа и в лекарството “Антифлегмин” - префектен за кучета, пагубен за котки.

  Всеки се изкушава да прибегне към самолечение в един или друг момент. Полезно е, да си добре запознат с дадена болест, с лекарствата и дозите. Лошо е, ако не е така - опитвайки с да помогнеш всъщност можеш да навредиш. Най-често бедите се случват, когато като загрижени стопани в стремежът си да помогнем бързо и веднага, не се сещаме, че котките не могат да приемат същите лекарства като нас. Следните са “човешките лекарства”, които никога не бива да давате на котката си.

Парацетамол

  Активното вещество в таблетката парацетамол е ацетаминофен. Парацетамолът, както и аналгинът (всъщност повечето нестероидни противовъзпалителни като тези двете) са отровни за котките.

Аналгин

  Активната съставка на аспирина е метамизол натрий. Тя се разгражда от черния дроб до активен антипиретик - т.е. сваля температурата. Котките обаче имат различни ензими от нас в черният си дроб и вместо това вещество се образува друго, поразяващо еритроцитите. Ако се опитате да свалите температурата на котката си с аналгин или с нурофен, ще  предизвикате анемия. Така котката няма червени кръвни телца, които да пренасят кислород до тъканите.

Аспирин

  Той чисто и просто предизвиква смъртоносно отравяне при котките. Активното вещество в аналгина - и неразделна съставка на всяка туршия - е ацетил салициловата киселина.

Йод

  Котките всъщност са много чувствителни към йодните препарати. Вашето коте няма да се спомине от това, че сте му намазали раничката с Йодасепт, но по-концентрирани от 5% разтвори са опасни.

Но-Шпа

  Обезболяващо, към което котките имат доста лоша реакция. Това малко хапченце, погълнато през устата, предизвиква повръщане и парализа на задните крайници.

  Ако се налага да свалите температурата на котката си спешно - то използвайте мокър компрес. След това възможно най-бързо я заведете до ветеринарен лекар.  Трябва да внимавате, защото оцетът и алкохолът също са отровни за котките, погълнат ли ги. Затова по-добре не експериментирайте. И по-важно - не се плашете излишно. Нормалната температура на котката е до 39 - 39,5 градуса.

13142

КоментариСвързани статии

Сподели !