Ofertovet

Коя е нормалната температура на кучето ви

Коя е нормалната температура на кучето ви

Температурата на тялото е много важен физиологичен параметър на живият организъм. Нормалната температура при кучетата варира приблизително между 37,5 - 39°С. Температурата зависи от породата на кучето, възрастта и физиологичното му състояние към момента на измерване.

Кутретата и малките породи кучета имат по-висока температура на тялото, отколкото тази на възрастните и едрите породи кучета (38,5 - 39,2°С). Тази разлика е свързана с повишената интензивност на обменните процеси. Затова нормалната температура на кучетата е по-висока от тази на човека.

Повишение на температурата с 0,1 - 0,3°С може да се наблюдава в следните ситуации:

Температурата на бременно куче преди раждането спада с 0,5 - 1°С.

Нормалната температура на всяко куче е индивидуална. Необходимо е собственика да знае, кои показатели на този параметър са характерни за кучето му. За целта е нужно периодически да се замерва температурата в спокойна домашна обстановка.

Причини за повишена температура

Температурата се отклонява от нормата при различни заболявания. Причините могат да бъдат следните:

Причини за ниска температура

Как да измерим температурата на куче

На едро куче температурата е най-добре да се мери с втори човек.

За целта може да бъде използван обикновен медицински термометър. Живачния е безусловно по-евтиният вариант, но при него е необходимо да се изчака до пет минути, придържайки животното в спокойно положение. Ако се използва електронен термометър, замерването не би отнело повече от минута. Най-добре е кучето да си има свой термометър.

Температурата на кучетата се измерва в ректума. Процедурата е проста, но изисква внимателно и нежно отношение:

Какво да правим ако кучето има висока температура

Тъй като температурата представлява само симптом на конкретно заболяване, е необходима точна диагноза. Затова не може да се избегне посещението при ветеринар. В противен случай ситуацията може само да се влоши.

Но ако се намирате на изолирано място далеч от спешна ветеринарна помощ и трябва бързо да реагирате или сте напълно уверени в причината за повишената температура на вашето куче, тя може да бъде свалена с помощта на комбинация от лекарства. Това е смес от аналгин, но-шпа и дифенхидрамин (супрастин) в определени пропорции. Съставките се инжектират с помощта на спринцовка под мишницата.

Ако все пак не сте сигурни в причината е необходимо спешно да се обърнете към ветеринарна помощ. Всякакъв вид самолечения на животното ви в критично състояние могат да доведат до фатални усложнения и необратими процеси в организма му.

Съвети на специалисти

Обикновено при повишена температура, ветеринарните лекари назначават анализ на кръвта за да се определи съдържанието на еритроцити и левкоцити. Този анализ ще позволи диагностицирането за наличие на възпалителен процес в организма или заболяване на кръвта.

В някои случаи за да бъде уточнена диагнозата е необходимо да се направи и рентгенограма на гръдните клетки за проверка на състоянието на белите дробове. Възможно е животното да има подутина в белите дробове или да развива метастатичен процес, при който клиничната картина не е очевидна.

Анализ на урината също може да помогне за установяването на причината за повишена температура.

Отделните видове микроби и вируси поразяват бъбреците и храносмилателната система, предизвиквайки състояние на повишена температура с неопределена клинична картина. В такъв случай на кучето се назначават специални анализи.

Високата температура оказва негативно въздействие на отделни части на нервната система. В наши дни повечето ветеринари отказват от самото начало да използват антибиотици и вместо тях предписват лекарства за сваляне на температурата, в очакване на резултатите от анализите.

Източник: vseprosobak.ru

72138

КоментариСподели !